Ankara koşullarında asmalarda primer sürgünlerin zararlanması sonucu oluşan sekonder sürgünlerin verimlilik düzeylerinin belirlenmesi
Determination of fruitfulness of secondary shoots of grapevines arised after primary shoot injury in Ankara condition
  1. Tez No: 95798
  2. Yazar: EDA KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Primary bud and shoot fruitfullness, secondary buds and shoots FruitfuUness, Frost injury. tc ıtaBCö?RrrtM kurdu
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA KOŞULLARINDA ASMALARDA PRÎMER SÜRGÜNLERİN ZARARLANMASI SONUCU OLUŞAN SEKONDER SÜRGÜNLERİN VERİMLİLİK DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Eda KARAAĞAÇ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Üniversitesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: ProfJJr. Yılmaz FİDAN Bu araştırmada, Kalecik karası, Narince, Sultani Çekirdeksiz ve GÜlüzümfi üzüm çeşitlerinin ana ürünü veren primer sürgünlerin kış donları ve ilkbahar geç donlarının etkisiyle tamamen zararlanması sonuca kış gözlerinden oluşabilecek sekonder sürgünlerin verimlilikleri saptanmıştır. Primer sürgünler 2-3 cm oldukları dönemde ince uçlu makas yardımı ile kesilerek sekonder tomurcukların sürmesi sağlanmıştır. Sekonder tomurcuklarda sürme oranı, salkım sayısı/göz oranı, omca basma verim, salkım ağırlığı, salkım boyutları, tane ağırlığı, tane boyutları, budama odunu ağırlığı özellikleri tespit edilmiş ve primer sürgündekilerle karşılaştınlmıştır. Primer ve sekonder tomurcukların sürme oranlan hemen hemen aynı bulunmuştur. Kalecik karası. Narince, Sultani Çekirdeksiz ve Gülüzümü çeşitlerinde Uygulama omcalannın sekonder tomurcuklarından oluşan sürgünlerden elde edilen ürün miktarı, Kontrol omcalannın ürün miktannın sırasıyla % 34.70, % 39.82, % 4.42 ve % 90.99'unu (iki yılın ortalaması) oluşturmuştur. Denemede aynca iki yıl Üst Üstte zarar görmüş primer tomurcuktan sonra süren sekonder tomurcuk verimlilikleri de saptanmış, çeşitlere göre ana ürün veriminin sırasıyla % 26.99, % 50.39, % 1.40, % 27.07 oranlarında Ürün alınmıştır. Deneme sonucunda, sekonder tomurcukların çeşitlere ve yıllara güre değişen düzeylerde Önemli derecede ürün verebileceği saptanmıştır. 2000, 83 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Primer tomurcuk ve sürgün verimliliği, sekonder tomurcuk ve sürgün verimliliği, soğuk zararı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF FRUITFULNESS OF SECONDARY SHOOTS OF GRAPEVINES ARISED AFTER PRIMARY SHOOT INJURY IN ANKARA CONDITION Eda KARAA?AÇ Ankara University Grandaate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Horticulture Supervisor: ProtDr.Yümaz FİDAN In this research, Vtiis vüttfera L. ev. Kalecik karası, Narince, Sultani Çekirdeksiz and Gülüzümö grown in the region of Ankara were studied the yield of primary shoots and of secondary shoots arising front primary shoots after completely damaged by freezing temperatures during winter and late spring. 2-3 cm long primary shoots were removed İn order to allow the secondary shoots to grow. Budbreak rate and the number of cluster per bud, yield per vine, cluster weight, cluster size, berry weight, berry size and pruning weight obtained from secondary shoots were compared to those in primary shoots. It was found that the rates of budbreak in both primary and secondary shoots were the same. Yield obtained on the secondary shoots of the cultivars Kalecik karası. Narince, Sultani Çekirdeksiz and Gül üzümü were 34.70 %, 39.82 %, 4.42 % and 90.99 % (mean of two years) of control vines, respectively. In addition, yields of secondary buds damaged by the two successive years of frost were also determined as 26.99 %, 50 39 %, 1 39 % and 27.07 %, respectively. It was concluded that yields of secondary buds changed over the years and with the varieties used. 2000, 83 pages