Olimpik krosçularda 8 haftalık Crossfit antrenmanların bazı performans parametreleri üzerine etkisinin incelenmesi
Examining the effect of 8-week crossfit training on some performance parameters in olympic cross-country athletes
  1. Tez No: 958016
  2. Yazar: AYGÜN KURBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALUK SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletizm, Performans, Antrenman, Athletics, Performance, Training
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Araştırmamızda olimpik kros sporcuları üzerinde 8 haftalık crossfit antrenmanları uygulayarak, bazı performans (Wingate anaerobik güç testi, İllinois çeviklik testi, Statik ve dinamik denge testi, 30 metre sprtint testi) parametreleri üzerine etkisini ön ve son test yöntemi ile saha çalışmalarında incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız ağrı ilinde bulunan, olimpik kros branşı kapsamında 18 ile 24 yaş aralığında ve 12 kadın, 13 erkek olmak üzere toplam 25 olimpik kros sporcularını kapsamaktadır. Araştırmamızda Wingate anaerobik güç testi, statik – dinamik denge testi, İllinois çeviklik testi, 30 metre sprint testlerinin ön test ve son test sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla Paired Samples Test analiz sistemi kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS-20 yazılım programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan olimpik kros sporcuların (kadın ve erkek) genel tablo üzerinde ön test ve son test sonuçlarını karşılaştırmak amacıyla bakıldığında Paired Samples Testi sonucunda wingate anaerobik güç, statik denge sol, statik denge çift ayak, dinamik denge sağ bacak ve sprint testlerinde 8 haftalık crossfit antrenmanlarının pozitif yönde etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Olimpik seviyede kros sporları ile ilgilenen kadın ve erkek sporcular üzerinde yapılan crossfit egzersizlerinin performans parametreleri üzerine etkisinin, özellikle anaerobik güç, sprint (sürat) ve bazı dinamik ve statik denge parametreleri üzerinde oldukça etkili olduğu bulgulanmıştır. Özellikle illinois çeviklik testi başta olmak üzere, statik denge sağ, dinamik denge sol ve dinamik denge çift bacak parametrelerinde anlamlı bir farklılık olmadığı bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, it was aimed to investigate the effect of 8-week crossfit training on some performance parameters (Wingate anaerobic power test, Illinois agility test, static and dynamic balance test, 30-meter sprint test) on Olympic cross-country athletes in field studies with pre and post-test method. Method: Our research includes a total of 25 Olympic cross-country athletes, 12 females and 13 males, between the ages of 18 and 24 within the Olympic cross-country branch in the province of Ağrı. In our research, Paired Samples Test analysis system was used to compare the pre-test and post-test results of Wingate anaerobic power test, static - dynamic balance test, Illinois agility test, 30 meter sprint tests. Data analysis was evaluated in SPSS-20 software program. Findings: In order to compare the pre-test and post-test results on the general table of the Olympic cross-country athletes (male and female) participating in our research, it was determined that 8-week crossfit training had positive effects on wingate anaerobic power, static balance left, static balance double leg, dynamic balance right leg and sprint tests as a result of Paired Samples Test. Result: It was found that the effect of crossfit exercises on performance parameters, especially anaerobic power, sprint (speed) and some dynamic and static balance parameters were highly effective. It was found that there was no significant difference in static balance right, dynamic balance left and dynamic balance double leg parameters, especially in Illinois agility test.