Karışık budanan üzüm çeşitlerinde, hidrojen siyanamid uygulamasının kış gözlerinin sürmesi ile verim ve kalite üzerine etkileri
Effects of hydrogen cyanamide on budbreak, yield and quality of cane-pruned grape cultivars
  1. Tez No: 95827
  2. Yazar: ELİF (ERBAŞ) SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, hidrojen siyanamit, sürme, verim, meyve kalitesi
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KARIŞIK BUDANAN ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE HİDROJEN SİYANAMİD UYGULAMASININ KIŞ GÖZLERİNİN SÜRMESİ İLE VERİM VE KALİTE ÜZERİNE ETKİLERİ Elif ERBAŞ SÖNMEZ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Hasan ÇELİK Prof. Dr.Salih ÇELİK Doç.Dr.Birhan MARASALI Bu çalışma, 1997-1998 yıllarında Anlara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü' nete yürütülmüştür. Çalışmada bitkisel materyal olarak ülkemizin en kaliteli şaraplık üzüm çeşidi olarak kabul edilen Kalecik karası ile yine Ülkemizin en tanınmış çekirdeksiz kurutmalık ve sofralık Üzüm çeşidi olan Sultani Çekirdeksiz üzerinde çalışılmıştır. Denemede iki değişik dönemde (Şubat-Nısan) ve iki farklı dozda (% 1 ve 3) uygulanan H2CN2,nin (hidrojen siyanamid) karışık ürün budaması uygulanan omcalarda fenolojik gelişine evreleri ile verim ve kaliteye etkisi incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre her iki çeşit için fenolojik gözlemler bakımından kontrola oranla açık bir farklılık gözlenmemiştir. Sürme oram (%), tüm uygulamalarda %90'ın üzerinde gerçekleşmiştir. Omca başına verim yönünden her iki çeşitte de uygulama zaman ve dozları yönünden Önemli farklılık gözlenmemesine karşın; Kalecik karası üzüm çeşidinde Şubat ayında 7.3 kg, Nisan ayında ise Kontrol'dan (7.7 kg) Önemli ölçüde daha yüksek değerler elde edilmiştir. Omca başına salkım sayısı (n) yönünden de benzer bulgular sözkonusudur. Salkım ağırlığı (g) yönüyle her iki çeşitte de uygulamaların etkileri önemli bulunmazken; Kalecik karasfnda verim ile tane ağırlığı arasında ters bir ilişki saptanmıştır. Sultam Çekirdeksiz üzüm çeşidinde yukarıda sözü edilen verim ve kalite özellikleri itibariyle istatistıki farklılığa rastlanmamakla birlikte, genel olarak hidrojen siyanamid uygulanmış omcalardan alınan değerler, kontrol omcalanna orama daha yüksek bulunmuştur. 1999, 38 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis EFFECTS OF HYDROGEN CYANAMTOE ON BUDBREAK, YIELD AND QUALITY OF CANE-PRUNED GRAPE CULTIVARS Elif ERBAŞ SÖNMEZ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor Prof.Dr.Hasan ÇELİK ProfDr.Salih ÇELİK Doç.Dr.Birhan MARASALI This experiment was carried out at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, University of Ankara between 1997-1998, to reveal the effects of H3CN2 treatments (1, 3%) in February and April mainly on the time and and percentage of bud-burst; yield and fruit characteristics of Kalecik karası and Sultani Çekirdeksiz which are cane mimed leading fed wine and seedless raisin varieties of Türkiye, respectively. H2CN2 treatments had no marked effect on the time and percentage of bud- burst and other phenologjcal stages for both cultivars. All treatments performed very high percentages of bud-burst (above 90%). Although the effects of H2CN2 on the yields of both cultivars; were negligible 3% of H2CN2 in the February (%3 kg) and Control in the April (7.7 kg) gave markedly higher yields. Similar results were obtained for the number of clusters. Cluster weight was not influenced by H2CN2 treatments; but negative correlation is valid between yield and berry wt in Kalecik karası. Although H2CN2 treatments did not markedly affect the above mentioned yield and fruit characteristics of Sultani Çekirdeksiz; the values of H2CN2 were slightly higher than controls 1999, 38 pages Key Words : Grapevine, Hydrogen cyanamide, bud-burst, yield, fruit quality