Kalecik (Ankara) koşullarında yetiştirilen bazı sofralık üzüm çeşitlerinde göz verimliliğinin belirlenmesi
Determination of bud fruitfulness in some table grape cultivars grown in Kalecik (Ankara)
  1. Tez No: 83485
  2. Yazar: H. DİDEM GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Grapevine, table grapes, bud fruitfulness, pruning 11
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KALECİK (ANKARA) KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE GÖZ VERİMLİLİĞİNİN BELİRLENMESİ Didem GÜNEŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan ÇELİK Jüri: Prof. Dr. Hasan ÇELİK Prof. Dr. Y.Sabit AĞAOĞLU Prof. Dr. Salih ÇELİK Bu araştırma ile; Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde yürütülen ıslah çalışmaları sonucu elde edilmiş dört yeni çeşit (Ata şansı, Ergin Çekirdeksizi, Uslu, Yalova İncisi) ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin fonksiyonel dişi çiçek yapısına sahip iki önemli çeşidi (Hönüsü ve Tahannebi) olmak üzere altı yerli sofralık üzüm çeşidinin bir yaşlı dallan üzerinde bulunan ilk 10 boğumdaki kış gözlerine ait primer tomurcukların verimlilik düzeyleri, stereo mikroskop altında kuru açma, kontrollü koşulların sağlandığı iklim odaları ve bağ koşullarında sürdürme yöntemlerine göre saptanmış ve anılan üzüm çeşitleri için önerilebilecek en uygun budama yöntemi belirlenmesine yönelik veriler elde edilmiştir. İki yıllık araştırma bulgularına göre; 10 göz üzerinden budanan bir yaşlı dalların orta kısmında bulunan boğumlardaki kış gözlerine ait primer tomurcukların verimliliği, bazal ve apikal boğumlarda bulunanlara göre genellikle daha yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte Ata sarısı, Ergin Çekirdeksizi ve Hönüsü üzüm çeşitlerinde ise dalların orta kısmından ucuna doğru primer tomurcuk verimliliğinde bir artış olduğu dikkati çekmektedir. En yüksek verimlilik Uslu'da 4., Ata sarısı'nda 8., Ergin Çekirdeksizinde 7., Yalova İncisi'nde 5., Hönüsü'de 10., Tahannebi'de ise 5. ve 6. boğumlarda belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda; Uslu için kısa yada yarı uzun karışık; Yalova İncisi ve Tahannebi için yarı uzun karışık; Ata sarısı, Ergin Çekirdeksizi ve Hönüsü için ise uzun karışık budamanın uygun olacağı sonucuna varılmıştır. 1999, 120 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Asma, sofralık üzümler, göz verimliliği, budama
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF BUD FRUITFULNESS IN SOME TABLE GRAPE CULTIVARS GROWN IN KALECİK (ANKARA) Didem GÜNEŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor : Prof. Dr. Hasan ÇELİK Jury: Prof. Dr. Hasan ÇELİK Prof. Dr. Y. Sabit A?AO?LU Prof. Dr. Salih ÇELİK This experiment was carried out to determine the fruitfulness of primary shoot axils in winter buds on the first 10 nodes of the canes of six local table grape cultivars (Ata sarısı, Ergin Çekirdeksizi, Uslu and Yalova İncisi are the newly bred cultivars of Yalova Atatürk Central Horticultural Research Institute; Hönüsü and Tahannebi are the leading cultivars with functionally female flowers in Southeast Anatolia) grown in Kalecik (Ankara) conditions. Bud fruitfulness changing with the node position were examined with stereomicroscope and observations on the shoots grown in the growth chamber or in the vineyard. As the results of the experiment, the fruitfulness of the buds were generally found to be higher in the mid-section of the canes than basal and apical sections. Nevertheless; an increase in fruitfulness from the mid-section through to apical was fairly noticed in Ata sarısı, Ergin Çekirdeksizi and Hönüsü. On the other hand, the most fruitful nodes were 4th for Uslu, 8th for Ata sarısı, 7th for Ergin Çekirdeksizi, 10th for Hönüsü and 5th for Yalova İncisi and 5th or 6th for Tahannebi. In the frame of these data, it is concluded that spur pruning or cane pruning with semi-long fruiting canes for Uslu; cane pruning with semi-long fruiting canes for Yalova incisi and Tahannebi; cane pruning with long fruiting canes for Ata sarısı, Ergin Çekirdeksizi and Hönüsü can be recommended in Kalecik (Ankara) conditions. 1999, 120 pages.