Sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinde sürme performansının anaç ve terbiye-budama şekli ile ilişkisi
Bud-burst performance of table and wine grape varieties relation to rootstock and training-pruning systems
  1. Tez No: 170121
  2. Yazar: NESRİN GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, sürme, anaç, terbiye- budama, primer tomurcuk nekrozu i, Grapevine, budburst, rootstock, training-pruning, primary bud necrosis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SOFRALIK VE ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE SÜRME PERFORMANSININ ANAÇ VE TERBİYE-BUDAMA ŞEKLİ İLE İLİŞKİSİ Nesrin Güner Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Hasan ÇELİK Kalecik (Ankara) koşullarında 2002-2004 yıllarında yürütülen bu araştırma ile 41 B, 5 BB ve 1 103 P anaçları üzerinde çift kollu kordon şeklinde kısa ve baş şeklinde karışık budama uygulanarak yetiştirilen ikisi sofralık (Ata şansı ve Italia), ikisi şaraplık (Kalecik karası ve Narince) üzüm çeşidinde anaç ve terbiye-budama ile ilişkili olarak sürme performansının belirlenmesi amacıyla, bağda kış gözlerinin toplam sürme oram ile birlikte primer ve sekonder tomurcukların sürme oranlanılın yanısıra sürgün gelişme düzeyi; laboratuar koşullarında alman göz kesitlerinde ise primer tomurcuk nekrozu (PTN) oranı incelenmiştir. Son 20 yılın en şiddetli ve uzun süreli soğuklarının yaşandığı 2001-2002 kış dönemindeki don zararından dolayı 2002 yılına ait ortalama sürme oram (% 69.4), 2003 yılma (% 82.8) göre daha düşük olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu soğuklardan en fazla etkilenen çeşit, ancak % 35.8 oranında sürme performansı gösterebilen Ata şansı olmuştur. Tüm diğer faktörlerin ortalaması olarak, şaraplık üzüm çeşitlerinin sürme performansı (% 90.3), sofralık çeşitlerden (% 61.0) çok daha yüksek bulunmuştur. Kalecik karası (% 90.4) ve Narince (% 90.1) şaraplık üzüm çeşitlerinin sürme oranlan aynı değerde ve yüksek bulunurken, sofralık üzüm çeşitlerinden Italia' da normal sayılabilecek düzeyde (% 75.1), Ata sarısı'nda ise (% 46.9) normal sayılamayacak düzeyde düşük olarak gerçekleşmiştir. Anaçlar itibariyle, 5 BB anacına ait sürme performansı (% 86.6), aynı oranda (% 73.4) sürmenin gözlendiği 41 B ve 1103 P' e göre daha yüksek bulunurken; kısa budanan ÇKK (% 76.1) ve karışık budanan baş (% 75.6) terbiye şekillerinin budama performansları hemen hemen aynı düzeyde bulunmuştur. Denemenin yürütüldüğü 2002 ve 2003 yıllan itibariyle Kalecik karası ve Narince üzüm çeşitlerinde PTN' ye rastlanmamış, ancak Italia' da çok daha sınırlı olmak üzere, üçten fazla tomurcuklu yapıya Ata sarısı'nda oldukça sık rastlanmıştır. Gelişme kuvveti ve toplam sürgün gelişmesi yönünden; 2002 yılının 2003 yılından; şaraplık üzüm çeşitlerinin, sofralık üzüm çeşitlerinden; 5 BB anacının 1103 P ve 41 B'den, daha az belirgin olmak üzere baş şeklinin, çift kollu kordon şeklinden daha iyi gelişme sağladığı belirlenmiştir. 2005, 58 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis BUD-BURST PERFORMANCE OF TABLE AND WINE GRAPE VARIETIES IN RELATION TO ROOTSTOCK AND TRAINING-PRUNING SYSTEMS Nesrin GÜNER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Prof.Dr. Hasan ÇELÎK This experiment was carried out to determine the bud-burst performances of Ata sarısı and Italia table, Kalecik karası and Narince wine grape varieties grown on 41 B, 5 BB and 1 103 P rootstocks with cordon training-spur pruning and head training-cane pruning in Kalecik between 2002-2004 (Ankara). For this purpose, bud-burst ratios of primary and secondary buds were determined together with the total performances on winter buds and the vigor of current shoots at field conditions, and primary bud necrosis (PBN) ratios were also investigated in winter bud samples taken before pruning at the laboratory using binoculer microscope. The average bud-burst ratio in 2002 (69.4 %) was performed markedly lower than the value of 2003 (82.8 %) due to the most severe and long-term winter frosts of 2001-2002 winter in the past two decades. Highest frost injury in the winter buds of Ata sarısı performing only 35.8 % of bud-burst. Bud-burst performances of wine grape varieties (90.3 %) were significantly higher than those of table grape varieties (61.0 %). While the performances of Kalecik karası (90.4 %) and Narince (90.1 %) were the same high level, followed by Italia with a satisfactory performance (75.1 %), and seriously injured Ata şansı with a lowest performance (46.9 %). Among rootstocks, 5 BB (86.6 %) showed markedly higher performance than 41 B and 1103 P presenting the same value (73.4 %). Spur pruned double cordon (76.1 %) and cane pruned head (75.6 %) training systems have the same satisfactory performances. During the two experimental years in 2002 and 2003, no PBN formation was observed in Kalecik karası and Narince, but multiple bud formation more than three in the winter buds of Ata sarısı were highly encountered, with a limited PBN formation in Italia. As a result of growth parameters; performances of 2002 than 2003, wine grape varieties than table grape varieties, 5 BB than 1103 P and 41 B and less significantly head training than bilateral cordon were found to be higher. 2005, 58 pages