Sustaining İstanbul's legacy: the transformative role of İBB Miras in heritage conservation
İstanbul'un mirasını sürdürmek: İBB Miras'ın kültürel mirasın korunmasındaki dönüştürücü rolü
  1. Tez No: 958388
  2. Yazar: SHAMS AL-EMRAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERYEM MÜZEYYEN FINDIKGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: IBB Miras, Botter Apartment (Casa Botter), Beyoğlu Cinema, Müze Gazhane, Bulgur Palas, IBB Miras, Botter Apartment (Casa Botter), Beyoğlu Cinema, Müze Gazhane, Bulgur Palas
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırma, İstanbul'daki tarihî mirasın korunmasını incelerken, İBB Miras'ın sürdürülebilir koruma çalışmalarındaki dönüştürücü yaklaşımını da değerlendirmektedir. Çalışma, öncelikle dünya çapında bir değerlendirme ile başlamakta; miras alanında öne çıkan dört ülke olan İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa'daki devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini incelemektedir. Araştırma daha sonra Türkiye'ye yönelerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının kültürel miras koruma alanındaki uygulamalarını analiz etmektedir. Tezin esas analiz odağı İBB Miras üzerine kuruludur; ancak 2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan özel birimlerin çalışmaları da kapsam dâhilindedir. İBB Miras, büyük anıtsal yapılara odaklanan kurumlardan farklı olarak, toplum tarafından uzun süredir ihmal edilmiş küçük ölçekli tarihî yapılara yönelmekte ve bu yapıların korunarak yeniden işlevlendirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede, atıl durumdaki mekânlar yeniden canlandırılmakta ve kültürel yaşama kazandırılmaktadır. Araştırma, İstanbul'un tarihî yapılarını koruma sürecini İBB Miras örneği üzerinden analiz ederek, sürdürülebilir koruma yöntemlerinin geliştirilmesinde kurumun önemli bir aktör olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma kapsamında İBB Miras tarafından yürütülen beş dikkat çekici restorasyon projesi incelenmektedir: Botter Apartmanı (Casa Botter), Beyoğlu Sineması, Müze Gazhane ve Bulgur Palas. Her bir proje; yapının tarihî arka planı, restorasyon öncesi durumu, uygulanan mimari müdahaleler ve kazandırdığı yeni işlevin kültürel değeri açısından detaylı olarak ele alınmaktadır. Sunulan örnekler, İBB Miras'ın sadece yapı korumasına değil, aynı zamanda kültürel sürdürülebilirliğe de ne denli önem verdiğini göstermektedir. Sonuç olarak bu tez, tarihî dokusu son derece katmanlı olan İstanbul'un, çağdaş ve kapsayıcı koruma yaklaşımlarını benimsemesi gerektiğini vurgulamakta; İBB Miras'ı ise sürdürülebilir miras koruması konusunda yerel düzeyde öncü bir model olarak ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The research examines Istanbul's historical preservation while studying the transformative aspects of IBB Miras' sustainable approaches to conservation work. It begins with a worldwide assessment through the examination of governmental and non-governmental heritage organizations in four renowned heritage countries: Italy, Spain, Germany, and France. The research moves to Turkey to analyze how the General Directorate of Foundations (Vakıflar Genel Müdürlüğü) and non-governmental bodies implement their heritage conservation efforts. The principal analysis focuses on IBB Miras, but the thesis also examines specialized units under the Istanbul Metropolitan Municipality that were established in 2019. IBB Miras stands apart from institutions centered on major landmark monuments because it approaches smaller historical buildings that have been discarded by society. The institution revitalizes unattended sites through its considerate restoration and adaptive reuse projects. The research analyzes Istanbul's historic site conservation process by studying IBB Miras, which serves as a key force in developing sustainable preservation methods. The study embarks from a worldwide standpoint to study governmental and non-governmental heritage commitments through analyses of Italy, Spain and Germany, and France. The research investigates five noteworthy restoration projects carried out by IBB Miras, which include Botter Apartment (Casa Botter), Beyoğlu Cinema, Müze Gazhane, and Bulgur Palas. The evaluation of each case includes its historical background alongside observations of the condition before work began and details about architectural decisions made during restoration, along with metrics of cultural value contributed to its new purpose. The presented cases demonstrate that IBB Miras implements its dedication to cultural sustainability while maintaining building conservation efforts. .