Modern etik krizi sonrası bireysel etiğin önemi: Zygmunt Bauman örneği
The importance of individual ethics after the modern ethical crisis: The example of Zygmunt Bauman
- Tez No: 958487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER AYAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din Felsefesi, Etik, Bireysel Etik, Zygmunt Bauman, Philosophy of Religion, Ethics, Individual Ethics, Zygmunt Bauman
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Felsefenin pratik kolu olan etik insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. İnsanın diğer insanla karşılaştığı andan itibaren etik gerek insan duygusu gerek insan aklı ve gerekse de Tanrı kaynaklı olsun insanın ilişkilerini düzenleyen temeldir. İnsan kendi mutluluğu ve içinde yaşadığı toplumun mutluluğu ve düzeni için 'ne yapmalıyım?' 'nasıl yapmalıyım?' sorusunu sorduğu andan itibaren etik oluşmaya başlamıştır. Hazcılık, yararcılık, ödev ahlakı etiğin tarihsel süreç içinde ele alınış şekilleri olmuştur. Modern dönemde etik modernitenin müphemlikten ve riskten kaçma, kontrol altına alma isteğiyle daha müphem daha karmaşık ve sonuçları itibarıyla daha riskli bir hale dönüşmüştür. Modernitenin kendini eleştirme ve yapılandırma çabası olarak niteleyebileceğimiz postmodern etik ise her bireyin kendini yapılandırma süreci içinde genel geçer etik kodlar yerine her duruma özgü bireysel tepkilere ve tercihlere dönüşmüştür. İnsan iradesinin ve bireysel özgürlüğün önceki dönemlere kıyasla çok daha baskın olduğu bu dönem ve bu etik anlayışı sorumluluk ve vicdan bağlamında daha kalıcı çözümler sunmaktadır. Bu çalışmada, Zygmunt Bauman'ın modern etik eleştirileri ve bireysel sorumluluk vurgusu üzerinden, postmodern dönemde bireysel etiğin ahlaki krizlere karşı nasıl bir alternatif olarak ortaya çıktığı incelenmektedir .Bu çalışma modern etik krizine bireysel etiğin bir çözüm olup olamayacağını sorgular.
Özet (Çeviri)
Ethics, the practical branch of philosophy, has a history as old as human history. From the moment a person meets another person, ethics is the basis that regulates human relationships, whether it is human emotion, human reason or God-based. Ethics began to form from the moment a person asked the question 'what should I do?' 'how should I do it?' for his own happiness and the happiness and order of the society he lives in. Hedonism, utilitarianism, and duty ethics have been the ways ethics has been addressed throughout history. In the modern period, ethics has become more ambiguous, more complex and more risky in terms of its consequences due to modernity's desire to avoid ambiguity and risk and to take control. Postmodern ethics, which we can describe as modernity's effort to criticize and structure itself, has transformed into individual reactions and preferences specific to each situation instead of general ethical codes in the process of each individual's self-structuring. This period, in which human will and individual freedom are much more dominant compared to previous periods, and this understanding of ethics offer more permanent solutions in the context of responsibility and conscience. This study examines how individual ethics emerged as an alternative to moral crises in the postmodern era, through Zygmunt Bauman's modern ethical criticisms and emphasis on individual responsibility.