İstanbul Avcılar ilçesinde 3 yaş altı çocuklarda orta kulak enfeksiyonu oluşumunda olası çevresel risk faktörlerinin araştırılması
  1. Tez No: 958522
  2. Yazar: NAZANIN ALIKHANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEBİ MUSTAFA GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Üç yaş altı çocuklar, orta kulak enfeksiyonu, çevresel risk faktörleri, Children under three years old, middle ear infection, environmental risk factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Orta kulak enfeksiyonu, üç yaş altındaki çocuklarda en yaygın bakteriyel enfeksiyonlardan biri olarak kabul edilir ve bu yaş grubunun genel sağlığı ve bilişsel gelişimi üzerinde ciddi etkiler yaratabilir. Bu enfeksiyon genellikle orta kulakta sıvı birikimi ve mikrobiyal faaliyetlerden kaynaklanır ve ağrı, ateş ve işitme bozukluğu gibi kronik komplikasyonlara yol açabilir. Bu enfeksiyonların nedenleri, yaygınlığı ve çocukların yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini incelemek önemlidir, özellikle sağlık hizmetlerine sınırlı erişimi olan topluluklarda. Bu nedenle, bu araştırmanın amacı, üç yaş altındaki çocuklarda orta kulak enfeksiyonu üzerinde etkili olabilecek çevresel risk faktörlerini incelemek ve bu faktörleri tanımlama konusunda üç yaş altı çocukları olan ebeveynlere öneriler sunmaktır. Üç yaş altı çocukların sayısının sınırlı olması nedeniyle 200 adet anket hazırlandı ve Avcılar bölgesindeki ana okullara dağıtıldı. 121 anket dolduruldu ve bu çalışma kapsamında değerlendirildi. Bu ankette :“ Ebeveynlerin hayatta olup olmaması, eğitim durumu ve sigara içip içmedikleri, çocuğun ana okula bırakıldığı gün sayısı, parmak emme veya emzik kullanma alışkanlığı, oyun oynarken oyuncakları ağıza alma veya uyurken örtü ve çarşafı ağıza alma alışkanlığı, uyurken biberon emme veya anne memesini emme alışkanlığı ve orta kulak enfeksiyonu geçirme durumu ”sorular yer aldı Bu çalışma, ebeveynlerin çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarına yol açan çevresel risk faktörleri hakkında farkındalığını artırarak, bu hastalığın önlenmesini destekleyecektir.
Özet (Çeviri)
Middle ear infection is considered one of the most common bacterial infections in children under the age of three, potentially causing significant impacts on both their general health and cognitive development. This infection typically results from fluid accumulation and microbial activity in the middle ear, which can lead to chronic complications such as pain, fever, and hearing impairment. It is important to examine the causes, prevalence, and effects of these infections on children's quality of life, especially in communities with limited access to healthcare. Therefore, the aim of this study is to investigate environmental risk factors that may influence middle ear infections in children under three years old and to provide recommendations for parents of such children regarding the identification of these factors. Due to the limited number of children under three years old, 200 questionnaires were prepared and distributed to preschools in the Avcılar region. A total of 121 questionnaires were completed and analyzed in this study. The questionnaire included questions about:“the presence or absence of parents, their education level, smoking habits, the number of days the child was left at preschool, thumb-sucking or pacifier use habits, putting toys in the mouth while playing or putting the cover and sheet in the mouth while sleeping, bottle-feeding or breastfeeding habits during sleep, and history of middle ear infections.”This study aims to enhance parental awareness of environmental risk factors leading to middle ear infections in children, thereby supporting the prevention of this condition.