İkincil konut bağlamında burgazada ve büyükada'nın muhtelif yapılarına dair iç mekan incelemesi
Interior design of various structures burgazada and buyukada in the context of secondary housing
  1. Tez No: 958535
  2. Yazar: SUMRU EVREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Ada, Büyükada, Burgazada, İkincil Konut, Mimari Miras, Arşiv, Island, Büyükada, Burgazada, Secondary Housing, Architectural Heritage, Archive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mekan Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada ikincil konut bağlamında Burgazada ve Büyükada'da yer alan muhtelif yapıların iç mekan incelemesine dair ada, adalı ve gündelik hayatın arasındaki ilişkilere dair incelemeler yer almaktadır. Aynı zamanda yapılara ait mimari ve iç mekan tasarım prensiplerine bağlı olarak mimari arşiv niteliği taşıyan envanter çalışması yapılmış, dönemler içerisindeki mobilya değişimlerine dair kurdukları ilişkiler ele alınmıştır. Bu ilişkiler ile iç mekan ve kullanıcının birbiri ile teması düşünülerek adadaki durum incelenmiştir. Adalar mimarisinin tarihi, Burgazada M.Ö.3'ten kalan kale ile tarihlenirken; geçmiş yıllardan günümüze kadar çeşitli kalfalar, ustalar ve mimarlar tarafından tasarlanan yapılar ile günümüze kadar gelmeye çalışabilmiştir. Mimari miras farkındalığı ve arşivi açısından bu tez oluşturulmuş, çeşitli muhtelif yapılar ile desteklenmiştir. Çeşitli Büyükada ve Burgazada rotaları ile mimari miras arşivi olabilecek yapıların; iç mekân donatılarına dair incelemeler gerçekleşmiştir. Sonuca doğru yaklaşırken tartışma konusu, inceleme gereği duyulmayan fakat ada mimarisi ve ikincil konut bağlamında yansımaları destekleyen yüzlerce yapının olduğu da ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, there are studies on the relationships between island, insular and Daily routine related to the interior design of various structures located in Burgazada and Büyükada in the context of secondary housing. At the same time, depending on the architectural and interior design principles of the buildings, an inventory study was conducted, which has the quality of an architectural archive, and the relationships they established about furniture changes during the periods were discussed. While the history of the architecture of the islands is dated with the castle that remained in Burgas for 3 centuries before millet; It has been able to try to come up to the present with the structures designed by various journeymen, craftsmen, and architects from the past years to the present. In terms of architectural heritage awareness and archives, this thesis has been created and supported by various structures. Various Büyükada and Burgazada routes and structures may be an architectural heritage archive; investigations on interior fittings have been carried out. As we approach the conclusion, it has also become clear that there are hundreds of structures that are not the subject of discussion and that do not need to be examined, but that support reflections in the context of island architecture and secondary housing.