Türki Cumhuriyetlerden gelen öğrencilerin üniversiteye uyum sürecinin incelenmesi: Eskişehir örneği
Examination of the university adapting process of students from Turkic Republics; The example of Eskisehir
  1. Tez No: 958638
  2. Yazar: ROYALA KAZIMOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uyum, Üniversiteye uyum, Akademik uyum, Kişisel-duygusal uyum, Sosyal uyum, Kurumsal uyum, Adaptation, University adaptation, Academic adaptation, Personal-emotional adaptation, Social adaptation, Institutional adaptation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada Türki Cumhuriyetlerden gelen öğrencilerin üniversiteye uyum sürecinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden olan tarama modeline istinaden araştırılmıştır. Örneklem yöntemi olarak basit seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Türkiye'nin Eskişehir ilinde bulunan 3 üniversitede: Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nde öğrenim gören Türki Cumhuriyetlerden gelen 379 öğrenciden oluşturmaktadır. Veriler Tuhanioğlu (2017) tarafından geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış“Üniversite Uyum Ölçeği”ile toplanılmıştır. Verilerin cinsiyet, yaş, öğrenim gördüğü üniversite, eğitim gördüğü bölüm, okuduğu sınıf, uyruk, burs alma durumu, eğitim düzeyi, yaşadığı yer, anne-baba eğitim düzeyi, Eskişehir'de yaşam süresi gibi değişkenlere yönelik analizi için SPSS 30.0 paket programı, betimsel istatistikler, Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk normallik, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre Türki Cumhuriyetlerden gelen öğrencilerin akademik, sosyal, kişisel-duygusal, kurumsal uyum açısından uyum düzeylerinin“genel olarak uyum sağlıyorum”düzeyinde olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin cinsiyet, yaş, okuduğu sınıf, uyruk, eğitim düzeyi, Eskişehir'de yaşam süresi gibi değişkenler açısından uyum düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrenim gördüğü üniversite, eğitim gördüğü bölüm, burs alma durumu, yaşadığı yer, anne-baba eğitim düzeyi değişkenleri açısından anlamlı farklılık olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the adaptation process of students from Turkic Republics to university. The study was conducted using the screening model, which is one of the quantitative research methods. The sampling method used was simple random sampling. The sample group of the study consisted of 379 students from Turkic Republics studying at 3 universities in Eskisehir province of Turkey: Eskisehir Anadolu University, Eskisehir Osmangazi University, and Eskisehir Technical University. The data were collected using the“University Adaptation Scale”, the validity and reliability studies of which were conducted by Tuhanioğlu (2017). SPSS 30.0 package program, descriptive statistics, Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk normality, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H tests were used to analyze the data for variables such as gender, age, university, department, class, nationality, scholarship status, level of education, place of residence, level of education of parents, and duration of residence in Eskisehir. According to the research results, it was observed that the adaptation levels of students from Turkic Republics in terms of academic, social, personal-emotional and institutional adaptation were at the level of“generally adapting”. It was revealed that there were significant differences in the adaptation levels of students in terms of variables such as gender, age, grade, nationality, level of education, and duration of living in Eskişehir. It was observed that there were no significant differences in terms of variables such as university, department, scholarship status, place of residence, and level of education of parents.