Ekolojik bilinç kazandırmada bir yöntem olarak manzara resmi
Landscape painting as a method for raising ecological consciousness
- Tez No: 958724
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Doğa, Dijital Kolaj, Ekodidaktik, Ekoloji, Kolaj, Manzara, Nature, Digital Collage, Ecodidactics, Ecology, Collage, Landscape
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Sanat, aktarım gücü yüksek bir araç olarak kullanılan görsel anlatım biçimidir. Sanatçılar, bir konuya vurgu yapabilmek için sanatı araç olarak kullanmış, zamanla kapsamlı hâlde amaç haline gelmiştir. Sanat üzerinden doğanın değerini artırmak ve farkındalık yaratmak, yine doğa üzerinden göstergebilimsel açıdan da incelenebilecek bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarihsel süreçte manzara, sanat tarihinde farklı toplumlarda yer edinmiştir. Yine sanat tarihi açısından birçok sanatçıya ilham olmuş doğa ve manzara temaları, farklı içeriklerle bireyleri etkilemiştir. Manzara ya da peyzaj, konusu itibari ile yeryüzünde bulunan göstergeleri barındıran ve farklı görünümler sunan ekolojinin bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bu tez kapsamında manzara resmi; kolaj, foto-kolaj ve dijital kolaj teknikleri üzerinden incelenmiş, sanatçı açısından değerlendirilmesi ve anlamlandırılması amaçlanmıştır. Manzara temasının tercih edilmesinde, manzara resimlerinin kapsamlı bir içeriğe sahip olması, ulaşılabilir ve uygulanabilir nitelikte bulunması, her topluma hitap edebilmesi ve bilinç kazandırmaya katkı sağlayabileceği düşüncesi etkili olmuştur. Bu nedenle çalışma“Ekolojik Bilinç Kazandırmada Bir Yöntem Olarak Manzara Resmi”başlığıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda manzara resminin yalnızca estetik bir değer taşımadığı; aynı zamanda ekolojik ve doğa bilinci kazandırmada bir yöntem olarak değerlendirilebileceği öngörülmüştür. Çalışmanın birinci bölümünde; manzara temasının çıkış noktası ve tarihsel gelişimi; ikinci bölümünde kolaj tekniğinin ortaya çıkışı, kolaj, foto-kolaj ve dijital kolaj türleri ile bu tekniklerin manzara resmindeki temsili olarak David Hockney ve eserleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde manzara resminin bilinç kazandırmadaki rolü, ekolojinin farkındalık yaratmadaki önemi, doğa-eser-izleyici etkileşimi ve sanat yoluyla bireysel ve toplumsal bilinç kazanımı ele alınmıştır. Son olarak Buket Efe'nin resimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Art is a form of visual expression used as a powerful medium. Artists have used art as a tool to emphasize a theme, and over time, it has become a comprehensive goal. Increasing the value of nature and raising awareness through art emerges as a phenomenon that can be examined from a semiotic perspective. Historically, landscape has held a place in various societies throughout art history. Nature and landscape themes, which have inspired numerous artists historically, have influenced individuals with diverse content. Landscape, by virtue of its subject matter, can be considered a part of ecology, encompassing signs found on Earth and offering diverse appearances. In this thesis, landscape painting has been examined through collage, photo-collage, and digital collage techniques, with the aim of evaluating and interpreting it from the artist's perspective. The choice of landscape theme was influenced by the idea that landscape paintings possess a comprehensive content, are accessible and applicable, appeal to all societies, and contribute to raising awareness. Therefore, the study is titled“Landscape Painting as a Method for Raising Ecological Awareness.”In this context, it is envisioned that landscape painting not only possesses aesthetic value but can also be considered a method for fostering ecological and nature awareness. The first part of the study examines the origins and historical development of the landscape theme. The second part examines the emergence of collage technique, the genres of collage, photo-collage, and digital collage, as well as David Hockney and his works as representations of these techniques in landscape painting. The third part explores the role of landscape painting in raising awareness, the importance of ecology in raising awareness, the interaction between nature, artwork, and viewer, and the fostering of individual and social consciousness through art. Finally, the paintings of Buket Efe are examined.