Üniversite kampüslerinde yaşam döngüsü analizi metodolojisi ile karbon ayak izi hesaplamasının değerlendirilmesi; Gazi Üniversitesi mühendislik ve mimarlık fakültesi örneği
Evaluation of carbon footprint calculation with life cycle assessment analysis in university campuses; the case of Gazi University Faculty of engineering and architecture
  1. Tez No: 958799
  2. Yazar: ESİN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ÇAĞLAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karbon ayak izi, yaşam döngüsü değerlendirmesi, sürdürülebilir kampüs, çevresel etki analizi, iklim değişikliği, Carbon footprint, life cycle assessment, sustainable campus, environmental impact assessment, climate change
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasında, Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nin 2021 ve 2022 yıllarına ait karbon ayak izi, Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi metodolojisi kullanılarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın amacı, kampüs bazlı sera gazı emisyonlarının kapsam 1, 2 ve 3 ayrımında analiz edilmesi ve çevresel etkilerinin ortaya konmasıdır. Veri toplama sürecinde elektrik ve doğalgaz tüketimi, soğutucu gaz kullanımı, jeneratör verileri ile ulaşıma ilişkin anket sonuçları dikkate alınmış, analizler SimaPro 9.5 PhD yazılımında CML-IA baseline V3.09 / EU25 metodu ve Ecoinvent veri tabanı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlara göre, en yüksek emisyonun elektrik tüketimi kaynaklı olduğu, bunu doğalgaz ve ulaşım kaynaklı emisyonların izlediği belirlenmiştir. 2022 yılında doğalgaz kullanımındaki azalma ile Kapsam 1 emisyonları %6,4 düşerken; pandemi sonrası artan faaliyetler nedeniyle Kapsam 2 ve 3 emisyonlarında sırasıyla %32 ve %93 oranında artış gözlenmiştir. Çalışma, özellikle dolaylı enerji tüketiminin çevresel etkilerini ve davranışsal verilerin karbon hesaplamasına entegrasyonunun önemini ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular doğrultusunda, sürdürülebilir ulaşım sistemlerinin teşviki, yenilenebilir enerjiye geçiş, çevreci soğutma teknolojileri ve yıllık emisyon takibinin kurumsallaştırılması önerilmektedir. Bilim Kodu:90313
Özet (Çeviri)
In this thesis, the carbon footprint of Gazi University Faculty of Engineering and Architecture for the years 2021 and 2022 was evaluated using the Life Cycle Assessment methodology. The aim of the study is to analyze campus-based greenhouse gas emissions according to Scope 1, 2, and 3 classifications and to reveal their environmental impacts. During the data collection process, electricity and natural gas consumption, refrigerant usage, generator data, and transportation survey results were considered. The analyses were conducted using the SimaPro 9.5 PhD software, applying the CML-IA baseline V3.09 / EU25 method and the Ecoinvent database. According to the results, electricity consumption was identified as the primary source of emissions, followed by emissions from natural gas usage and transportation. In 2022, Scope 1 emissions decreased by 6.4% due to the reduction in natural gas consumption, while post-pandemic increases in campus activity led to a 32% rise in Scope 2 and a 93% rise in Scope 3 emissions. The study highlights the significant environmental impact of indirect energy consumption and the importance of integrating behavioral data into carbon accounting. Based on the findings, key recommendations include promoting sustainable transportation systems, transitioning to renewable energy sources, adopting environmentally friendly cooling technologies, and institutionalizing annual emissions monitoring. Science Code:90313