Yeşil kaplumbağa (Chelonia mydas) yuvalarında hastalığa yol açan bazı bakterilerin tam genom dizilemesi
Complete genome sequencing of some disease-causing bacteria in green tortoise (Chelonia mydas) nests
  1. Tez No: 958832
  2. Yazar: NURCAN ÖNEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHADIR TÖRÜN, PROF. DR. CAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Chelonia mydas, Deniz Kaplumbağası, Bakteriyel Enfeksiyon, Genom analizi, Zoonoz, Koruma Biyolojisi, Chelonia Mydas, Green Sea Turtle, Bacterial Infection, Genome Analysis, Zoonosis, Conservation Biology
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Chelonia mydas tropikal ve subtropikal deniz ekosistemlerinin korunmasında hayati öneme sahip, nesli tehlike altında bulunan bir türdür. Son yıllarda üreme başarılarındaki düşüş, bu canlıların karşı karşıya olduğu tehditleri daha da görünür kılmış; özellikle mikrobiyal enfeksiyonlar olası etkenler arasında öne çıkmıştır. Araştırmada başarısız yuvalarla ilişkili bakteriyel etkenlerin tanımlanması ve karakterizasyonu ile bu enfeksiyonların ekolojik, koruma ve potansiyel halk sağlığı boyutları değerlendirilmiştir. 2023 yılında Adana'nın Akyatan Kumsalı'ndan toplanan başarısız yumurtalara ait kabuk örneklerinden bakteriyel izolasyonlar gerçekleştirilmiştir. İzolatlar MALDI-TOF kütle spektrometrisi ve 16S rRNA gen bölgesi dizilemesi kullanılarak tanımlanmıştır. Tanımlanan bakteriler arasında patojenik potansiyel taşıyan Citrobacter farmeri ve Enterobacter cloacae detaylı analiz için seçilmiştir. Bu iki türün tam genom dizilemesi yapılmış; genom yapısı, antibiyotik direnç genleri, mobil genetik elementler ve CRISPR/Cas sistemleri belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, çevresel kirlilik ve insan kaynaklı baskıların deniz kaplumbağalarının mikrobiyal yükünü artırabileceğini ve bu durumun üreme başarılarını olumsuz etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Ayrıca zoonotik potansiyele sahip bazı bakterilerin tespiti, insan-kaplumbağa etkileşimlerinin halk sağlığı açısından da değerlendirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Bu çalışma, denizel sürüngenlerde konak- patojen etkileşimlerine ışık tutmakta ve türün korunmasına yönelik stratejiler ile mikrobiyal izleme çalışmalarına katkı sağlamaktadır. Veriler verilmeli sonuçlar yorumlanmalı
Özet (Çeviri)
Chelonia mydas is an endangered species that plays a vital role in the conservation of tropical and subtropical marine ecosystems. In recent years, a decline in reproductive success has highlighted the threats faced by this species, with microbial infections emerging as a potential contributing factor. This study aimed to identify and characterize bacterial agents associated with unsuccessful nests and to evaluate the ecological, conservation, and potential public health dimensions of these infections. In 2023, bacterial isolations were performed from eggshell samples collected from unsuccessful nests on Akyatan Beach in Adana, Türkiye. The isolates were identified using MALDI-TOF mass spectrometry and 16S rRNA gene sequencing. Among the identified bacteria, Citrobacter farmeri and Enterobacter cloacae, which possess pathogenic potential, were selected for detailed analysis. Whole genome sequencing was conducted for these two species, and their genomic structure, antibiotic resistance genes, mobile genetic elements, and CRISPR/Cas systems were characterized. The findings suggest that environmental pollution and anthropogenic pressures may increase the microbial load in sea turtles, negatively impacting their reproductive success. Moreover, the detection of bacteria with zoonotic potential indicates that human- turtle interactions should also be assessed from a public health perspective. This study sheds light on host-pathogen interactions in marine reptiles and contributes to conservation strategies and microbial monitoring efforts for this species.