Sağlık kurumlarında hasta beklentisi ve kalite algısının hastaların demografik yapılarıyla ilişkisi. Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi örneği
The relationship of patient expectations and quality perceptions with the demographic structures of patients in health institutions. Atatürk University Faculty of Dentistry example
  1. Tez No: 958842
  2. Yazar: ÖZKAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VECİHİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: hasta beklentisi, hizmet kalitesi, kalite algısı, demografik yapı, hasta memnuniyeti, sağlık hizmetleri, patient expectations, service quality, quality perception, demographic structure, patient satisfaction, health services
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, sağlık kurumlarında sunulan hizmetlerin kalite algısı ile hasta beklentilerinin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Yöntem: Araştırma, betimsel tarama ve nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine muayene ve tedavi amacıyla başvuran 21 yaş ve üzeri bireylerden rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 426 hastadan oluşmaktadır. Veriler, literatür taraması, soru geliştirme ve uzman görüşü aşamalarından geçtikten sonra üç boyuttan oluşan bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Yapısal geçerlilik faktör analizi, güvenilirlik analizi, normallik analizleri ve parametrik/nonparametrik testler yapılmıştır. Bulgular: Kadınların kalite algıları erkeklerden yüksek çıkmıştır. Yaş gruplarına göre 51–60 yaş aralığındaki bireylerin memnuniyet düzeyleri diğer gruplara göre daha düşük çıkmıştır. Eğitim düzeyi ve meslek gruplarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ayrıca aylık gelir gruplarında gelir düzeyi arttıkça kalite algısı azalmıştır. Sonuç: Bireylerin demografik özelliklerine göre sağlık hizmetlerinden beklentilerinin değişebildiği ve bu durumun hasta memnuniyetini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık hizmetlerinin sunumunda bu değişkenlerin dikkate alınmasının memnuniyet düzeylerini artırabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this research is to examine whether the perception of quality of services provided in health institutions and patient expectations differ according to demographic variables. Method: The study was conducted using descriptive scanning and quantitative research methods. The universe of the study consisted of 426 patients selected by random sampling method from individuals aged 21 and over who applied to Atatürk University Faculty of Dentistry for examination and treatment. Data were collected through a three-dimensional questionnaire form after going through the stages of literature review, question development and expert opinion. The obtained data were analyzed with SPSS program. Structural validity factor analysis, reliability analysis, normality analysis and parametric/nonparametric tests were performed. Findings: Women's perception of quality was higher than men. According to age groups, the satisfaction levels of individuals between the ages of 51-60 were lower than other groups. Significant differences were found in education level and occupation groups. In addition, as income level increased in monthly income groups, quality perception decreased. Conclusion: It has been concluded that individuals' expectations from health services may vary according to their demographic characteristics and this affects patient satisfaction. It is evaluated that taking these variables into account in the presentation of health services may increase satisfaction levels.