Gebelerde yorgunluğun prenatal emzirme öz yeterliliğine etkisi
The effect of fatigue on prenatal breastfeeding self-efficiency in pregnant women
  1. Tez No: 958948
  2. Yazar: DİLEK ÇAKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirmeöz yeterliliği, emzirme, gebe, yorgunluk, Breastfeeding self-sufficiency, breastfeeding, fatigue, pregnant
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Gebelerde Yorgunluğun Prenatal Emzirme Öz Yeterliliğine Etkisi Amaç:Bu çalışmanın amacı, birinci basamak sağlık kuruluşlarında izlenen gebelerin yorgunluk düzeyleri ile prenatal emzirme öz yeterlilik düzeylerini incelemek ve bu iki değişken arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Materyal ve Metot:Tanımlayıcı türde olan araştırmanın evrenini Van İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine gelen gebeler oluşturmuştur. Araştırmanın örneklem büyüklüğü G*Power (Versiyon: 3.1.9.4) programı, a priori güç analizi ile en az 258 gebe olması gerektiği belirlenmiş olup araştırmaya 300 gebe dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalası ve Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği ile toplanmıştır. Sürekli değişkenlerin dağılım özellikleri görsel (histogramlar, olasılık grafikleri) ve analitik (Kolmogorov-Smirnov testi) yöntemlerle değerlendirilmiştir. Bulgular:Çalışmaya katılan gebelerde Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (PEYÖ) ile yorgunluk (r=0.097 p=0.093)ve enerji (r=-0.01, p=0.857)arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Çalışmaya katılan gebelerin Yorgunluk İçin Görsel Benzerlik Skalasından aldıkları puanlar ile Prenatal Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği (PEYÖ) alt boyutları arasındaki ilişki incelendiğinde, yorgunluk düzeyi ile istekler (r=-0.125, p=0.03) ve beceri (r=-0.120, p=0.037) alt boyutları arasında negatif yönde zayıf ancak anlamlı ilişkiler görülmüştür. Yorgunluk düzeyi arttıkça, gebelerin emzirme ile ilgili beceri puanlarının anlamlı düzeyde azaldığı görülmektedir. Sonuç:Gebelerin prenatal emzirme öz yeterliliklerinin yorgunluk ve enerji arasında bir ilişkisi olmadığı bulunmuştur. Yorgunluk arttıkça PEYÖ alt boyutu olan emzirme isteği ve becerisinin azaldığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Fatigue on Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy in PregnantWomen Aim: The aim of this study is to examine the fatigue levels and prenatal breastfeeding self-efficacy levels of pregnant women followed in primary health care institutions and to evaluate the relationship between these two variables. Material and Methods:This descriptive study's population consisted of pregnant women attending Family Health Centers affiliated with the Van Provincial Health Directorate. Using a priori power analysis using the G*Power (Version: 3.1.9.4) program, the study required a sample size of at least 258 pregnant women, and 300 were included. Data were collected using a personal information form, the Visual Similarity Scale for Fatigue, and the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale. Distribution characteristics of continuous variables were assessed using visual (histograms, probability plots) and analytical methods (Kolmogorov-Smirnov test). Results:Among the pregnant women who participated in the study, no statistically significant relationship was found between the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (PBSES) scores and fatigue (r=0.097, p=0.093) or energy (r=-0.01, p=0.857). When examining the relationship between the scores obtained from the Visual Analogue Scale for Fatigue and the subdimensions of the PBSES, weak but statistically significant negative correlations were observed between the level of fatigue and the desire (r=-0.125, p=0.03) and skill (r=-0.120, p=0.037) subdimensions. As fatigue levels increased, the breastfeeding-related skill scores of the pregnant women significantly decreased. Conclusion:It was found that there was no relationship between pregnant women's prenatal breastfeeding self-efficacy and their levels of fatigue and energy. However, as fatigue increased, a decrease was observed in the desire and skill subdimensions of the Prenatal Breastfeeding Self-Efficacy Scale (PBSES).