Aydın koşullarında organik ve mineral azot gübre uygulamalarının yulaf (Avena sativa L.) bitkisinde verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of organic and mineral nitrogen fertilizer applications on yield and quality of oat (Avena sativa L.) under aydin conditions
- Tez No: 959143
- Danışmanlar: PROF. OSMAN EREKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Azotlu gübreleme, Kompost, Solucan gübresi, Sürdürülebilir tarım, Yulaf, Compost, Nitrogen fertilization, Oats, Sustainable agriculture, Worm castings
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez çalışmasında, Aydın koşullarında, farklı organik ve mineral gübre uygulamalarının yulaf bitkisinde verim ve kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2021-2022 ve 2022-2023 yıllarında iki yıl olmak üzere, yulaf bitkisinin büyüme ve gelişme döneminde yapılmıştır. Deneme materyali iki farklı yulaf çeşidi (Kahraman ve Sarı) oluşturmaktadır. Denemede 4 farklı mineral azot dozu (0, 5, 10 15 kg/da), 2 ahır gübre dozu (1 ve 2 ton/da) ve 2 solucan gübre dozu (150 ve 300 kg/da) olmak üzere toplamda 3 uygulama yapılmıştır. Deneme tesadüf blokları bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada salkım çıkarma gün süresi, salkım erme süresi, metrekaredeki salkım sayısı, salkım uzunluğu, salkımda tane sayısı, tek bitki verimi, bitki boyu, bin tane ağırlığı, tane verimi, tanede protein oranı, lif oranı, yağ oranı, bayrak yaprak alan miktarı ve SPAD klorofil miktarı özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; yulaf bitkisinde, bayrak yaprak alan miktarı, bitki boyu, salkımda tane sayısı, metrekare salkım sayısı, bin tane ağırlığı, salkım uzunluğu ve tane verim öğeleri ve kalite özelliklerinden tane protein oranı ve nişasta oranı, organik gübre formları ve mineral gübre uygulamalarının etkisi ile ilk yıl önemli bulunmuştur. Bu etki bu parametrelerde ikinci yıl gözlenememiştir. Yulaf bitkisinde yüksek tane verimine ulaşmak için organik gübre uygulamalarının yanında en az 10 kg/da azot dozunun verilmesi gerekmektedir. 300 kg/da vermikompost + 1 ton ve 300 kg/da vermikompost + 2 ton ahır gübre uygulamalarından en yüksek sonuçlar elde edilmiştir fakat organik gübrenin zaman içinde birikimli etkisinin zaman için de bir denge ulaşacağından daha düşük dozlarda organik gübrenin yeterli olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, in order to determine the effects of different organic and mineral fertilizer applications on the yield and quality traits of oat plants in Aydın conditions, it was carried out during the growth and development period of the oat plant for two years in 2021-2022 and 2022-2023. The experimental material consists of two different oat varieties (Kahraman and Yellow). A total of 3 applications were made in the experiment: 4 different mineral nitrogen doses (0, 5, 10-15 kg/da), 2 barn manure doses (1 and 2 tons/da) and 2 vermicompost doses (150 and 300 kg/da). The experiment was established according to a randomized block split plot design with 3 replications. In the study, cluster emergence day duration, cluster maturation time, number of clusters per square meter, cluster length, number of grains per cluster, single plant yield, plant height, thousand grain weight, grain yield, protein content in grain, fiber content, oil content, flag leaf area amount and SPAD chlorophyll content characteristics were investigated. According to the results obtained; in oat plant, flag leaf area amount, plant height, number of grains in panicle, number of panicles per square meter, thousand grain weight, panicle length and grain yield elements and quality characteristics such as grain protein ratio and starch ratio, organic fertilizer forms and mineral fertilizer applications were found to be significant in the first year. This effect could not be observed in these parameters in the second year. In order to achieve high grain yield in oat plants, a minimum of 10 kg/da nitrogen dose should be applied in addition to organic fertilizer applications. The highest results were obtained from 300 kg/da vermicompost + 1 ton and 300 kg/da vermicompost + 2 tons barn manure applications, but it was concluded that lower doses of organic fertilizer would be sufficient since the cumulative effect of organic fertilizer would reach a balance over time.