İbn 'Aşûr'un tefsirinde Mekkî-Medenî ilmi
The science of Makki and Madani in Ibn 'Ashūr's tafsīr
  1. Tez No: 959246
  2. Yazar: MİNE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: 11111, 12345
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsîr, İbn 'Âşûr, et-Tahrîr ve't-Tenvîr, Mekkî-Medenî Âyetler, Qur'an, Tafsir, Ibn ʿĀshūr, al-Taḥrīr wa'l-Tanwīr, Makkan and Madinan Verses
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
ÖZET Muhammed Tâhir b. 'Âşûr 20. yüzyılda yetişmiş Tunus'un önemli âlimlerden biridir. Gelişiminde Endülüs kökenli bir ailede yetişmiş olmasının ve Zeytûne Üniversitesi'ndeki eğitimi belirleyici olmuştur. Tefsîr, fıkıh ve Arap dili gibi alanlarda uzmanlaşmış; özellikle Kur'ân ilimlerine önemli katkılarda bulunmuş öncü isimlerden biri olarak görülmektedir. Genç yaşta üst düzey ilmî görevlerde bulunmuş hem geleneksel İslami birikimi korumaya hem de eğitimde yenilikçi adımlar atmaya çalışmıştır. Onun bu yönü, klasik ve reformist yaklaşımlar arasında bir denge kurmaya gayret ettiğini göstermektedir. Otuz ciltlik et-Tahrîr ve't-Tenvîr tefsîri, İbn 'Âşûr'un bu birikiminin somut bir yansıması olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada, İbn 'Âşûr'un hayatı, ilmî kişiliği ve et-Tahrîr ve't-Tenvîr adlı tefsirinde Mekkî-Medenî ilmine yaklaşımı ele alınmıştır. Çalışma giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte araştırmanın amacı, konusu, metodu ve kaynakları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Birinci bölümde İbn 'Âşûr'un hayatı, tefsîri ve özellikleri ve tefsîrin mukaddimesi incelenmiştir. İkinci bölümde, Mekkî ve Medenî ilminin tanımı, tarihî gelişimi ve bu konudaki farklı görüşler, klasik ve modern literatür çerçevesinde değerlendirilmiş; bu bağlamda İbn 'Âşûr'un konuya yaklaşımı ayırıcı kriterler (zaman, mekân, muhatap, konu) doğrultusunda analiz edilmiştir. Üçüncü bölümde de İbn 'Âşûr'un tefsîrinde sûrelerin Mekkî ve Medenî sûrelerle ilgili olarak yapmış olduğu değerlendirmeler detaylı olarak incelenmiştir. İbn 'Âşûr'un Mekkî ve Medenî sûre ve âyetlere yaklaşımı ise bu çalışmanın önemli başlıklarından biridir. O, bu ayırımı yaparken yalnızca iniş yeri ve zamanına değil; âyetin hitâp çevresine ve içeriğine de dikkat etmiştir. Bu çok yönlü bakış açısı, klasik tasnîflerin ötesinde daha derinlikli yorumlar yapılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Muḥammad Ṭāhir b. 'Āshūr is one of Tunisia's most prominent scholars of the 20th century. His upbringing in a family of Andalusian origin and his education at the University of Zaytūna played a decisive role in shaping his intellectual development. He specialized in fields such as tafsīr, fiqh, and the Arabic language, and is regarded as one of the leading figures who made significant contributions to the sciences of the Qur'an. At a young age, he held high-ranking academic positions and sought both to preserve the traditional Islamic heritage and to introduce innovative approaches to education. This dual orientation reflects his effort to strike a balance between classical scholarship and reformist thought. His thirty-volume tafsīr, al-Taḥrīr wa'l-Tanwīr, stands as a concrete manifestation of Ibn 'Āshūr's vast knowledge. This study examines his life, scholarly personality, and approach to Meccan and Medinan knowledge in his tafsīr. It is structured into an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction outlines the purpose, subject, methodology, and sources of the research. The first chapter explores Ibn 'Āshūr's life, his exegetical work, its characteristics, and the introduction to his tafsīr. The second chapter evaluates the definition, historical development, and various perspectives on the science of Meccan and Medinan revelation within the framework of both classical and modern literature. Within this context, Ibn 'Āshūr's approach is analyzed in light of the distinguishing criteria of time, place, audience, and subject matter. The third chapter examines in detail his evaluations of Meccan and Medinan sūrahs in al-Taḥrīr wa'l-Tanwīr. Ibn 'Āshūr's approach to the classification of Meccan and Medinan sūrahs and verses is one of the central topics of this study. In making such distinctions, he considered not only the place and time of revelation, but also the broader context and content of the verses. This multifaceted perspective demonstrates that more nuanced and in-depth interpretations can be made beyond the framework of classical classifications.