Bulgar edebiyatında Türk imgesi
The image of the Turk in Bulgarian literature
  1. Tez No: 959255
  2. Yazar: AYNUR TÜSGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESAT CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: edebiyat, imge, milliyetçilik, öteki, Türk, Bulgar, literature, image, nationalism, the other, Turk, Bulgarian
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 485
Özet
Bulgar Edebiyatı'nda Türk İmgesi adlı çalışmamızda Bulgar Edebiyatı'nın farklı tür ve metinlerinde Türk imgesinin araştırması yapılmıştır. Şimdiye kadar Türk Edebiyatı'nda imge incelemeleri çoğunlukla şiir üzerinde olmuştur. Bizim çalışmamızda ise daha geniş kapsamlı ve bütünlükçü bir yaklaşımla Bulgar Edebiyatı'nın sözlü verimleri olan türküler, efsane ve atasözleri ile yazılı edebiyata ait roman, hikâye, şiir, anı ve biyografiler incelenmiştir. Bu inceleme esnasında söz konusu eserlerin baskı sayıları, millî bayramlarda yapılan özel baskıları, propaganda amacıyla kullanılıp kullanılmadıkları, günlük hayata ve görsel basına ne kadar yansıdıkları, eserlere ait metinlerin ders kitaplarında yer alıp almadığı gibi kriterler dikkate alınmıştır. Araştırmanın öncelikli hedefi, Türk imgesinin mevcut olduğu temel eserleri belirlemek olmuş, bu tespitten sonra eserler, olumlu Türk imgesi ve olumsuz Türk imgesi alt başlıkları altında incelenmiştir. Bu başlıklar belirlenirken eserlerde en çok tekrarlanan imgeler göz önünde bulundurulmuştur. Bulgar Edebiyatı'nda Türk İmgesi adlı çalışmamızda imgeler, ilgili metinlerde üretilen edebî imgeler ve nitelemeler bağlamında ele alındı. Böylelikle Bulgar Edebiyatı'nda Türklerin hangi sıfatlarla nitelendirildiğinin tespitine çalışıldı. Devletin siparişi üzerine yazılmış propaganda amaçlı roman, hikâye ve şiirlerin olumsuz ön yargılardan beslendiği ve olumsuz Türk imgesini doğurduğu, böylesi kitapların, olumsuz Türk imgesini oluşturmada başta gelen faktör olduğu anlaşıldı. Sonuçta Bulgar Edebiyatı'ndaki edebî eserlerde Türklere dair olumsuz nitelemelerin ağırlıkta olduğu, sayıca az olmakla beraber“iyi Türk”e dair söylemlerin de mevcut olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study investigates the image of the Turk as represented in various genres and texts of Bulgarian literature. Until now, image studies have mostly focused on poetry within Turkish literature. In contrast, our research adopts a broader and more integrative approach by examining both the oral traditions of Bulgarian literature such as folk songs, legends, and proverbsand its written forms, including novels, short stories, poems, memoirs, and biographies. During the analysis, several criteria were considered: the number of editions of each work, special editions published on national holidays, whether the works were used for propaganda purposes, their reflection in daily life and visual media, and whether they were included in school textbooks. The primary objective of the study was to identify key works in which the image of the Turk appears. After this identification, the works were examined under two main categories: positive Turkish image and negative Turkish image. These categories were determined based on the most frequently repeated images within the texts. The study analyzes these images within the context of literary depictions and characterizations found in the relevant texts. In doing so, it seeks to identify the attributes used to describe Turks in Bulgarian literature. It was found that novels, stories, and poems written as state-commissioned propaganda often drew from negative stereotypes and contributed significantly to the formation of a negative Turkish image. In conclusion, the study reveals that literary works in Bulgarian literature predominantly portray Turks with negative connotations. However, although less frequent, representations of the“good Turk”are also present.