Health indicators in Turkey
Türkiye'deki sağlık göstergeleri
  1. Tez No: 95926
  2. Yazar: ÖZGÜ EVİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS AKDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Göstergeleri, Sağlık Endeksi, İlişkili Değişkenler, Temel Bileşenler Analizi. VI tC YÜKSEKÖĞRETİM KUMLU DOKÜMANTASYON MIBUtf, Health Indicators, A Health Index, Correlated Variables, Principal Component Analysis
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
oz TÜRKİYE'DEKİ SAĞLIK GÖSTERGELERİ Evirgen, Özgü Yüksek Lisans, Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Halis Akder Şubat 2000, 100 Sayfa Bu çalışmada, sağlık göstergeleri kullanılarak Türkiye'deki illerin sağlık düzeyleri incelenmiştir. Araştırmada, 49 değişken ve 80 il dikkate alınmıştır. İllere göre sağlık endeksi yapmak için bu değişkenlere temel bileşenler analizi uygulanmıştır. Analizin doğasına göre, ilk önce ilişkili değişkenler bulunmuş, ikinci olarak, temel bileşenler analizi herbir ilişkili değişken gruplarına uygulanmış ve üçüncü olarak, sağlık endeksleri herbir ilişkili değişken kümesine göre yapılmıştır. Her gruptan en uygun temsili değişkenler bulunmuştur. Ayrıca, tüm değişkenlerin kullanıldığı genel sağlık endeksi ve bu temsili değişkenlerin sağlık endeksi arasındaki tutarlılık incelenmiştir. Son olarak, ilişkili değişkenler grupları içeriğine göre sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Bu sınıflandırmadeğişkenleri sağlık hizmetlerinin talep ve arz yönüyle değerlendirilmesiyle yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEALTH INDICATORS IN TURKEY Evirgen, Özgü M.S., Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Halis Akder February 2000, 100 Pages In this study, health status of the provinces in Turkey is determined by using health indicators. 49 variables and 80 provinces are taken into account for this research. In order to construct a health index of provinces principal component analysis is applied to these variables. According to the nature of this analysis, firstly correlated variables are found secondly, principal component analysis is applied to each group of correlated variables, and thirdly, health indexes are constructed regarding to each correlated variable set. Then, the most suitable representative variables are found out for each group of correlated variables. Moreover, the consistency between a health index with these representative variables and general health index for all variables is investigated. Lastly, these groups of correlated variables are tried to 111classify in terms of ingredient of variables. The classification of correlated variables groups is carried out by evaluating variables as demand and supply side of health services.