Maternal employment and childrens school achievement: A multidimensional and motivational model
Annenin çalışması ve çocukların okul başarısı: Çok boyutlu ve motivasyonel bir model
- Tez No: 95931
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Annenin Çalışması, Annenin Çalışmaya Yönelik Tutumları, Ailenin Çocuğun Okul Yaşamına Katılımı, Çocukların Motivasyonel Kaynaklan, Okul Başarısı. vı, Maternal Employment, Maternal Attitudes Toward Employment, Parental Involvement, Children's Motivational Resources, Academic Achievement IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
oz ANNENİN ÇALIŞMASI VE ÇOCUKLARIN OKUL BAŞARISI : ÇOK BOYUTLU VE MOTİVASYONEL BİR MODEL Karacan, Eda Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Sibel Kazak Berument Eylül 2000, 135 Sayfa. Bu araştırmada annenin çalışıp çalışmamasının çocuğun okul başarısını etkileyip etkilemediğine birçok açıdan bakılmıştır. Bu araştırmanın asıl amacı üç düzey etkinin olduğu bir modelin değerlendirilmesidir. Modelde, birinci düzeydeki değişkenlerin (annenin çalışma statüsü, annenin çalışmaya yönelik tutumu, annenin eğitim düzeyi ve çocuğun cinsiyeti) ikinci düzey değişkenlerini (annenin çocuğun okul yaşamıyla ilgilenmesi - hem anneler hem babalar hem de çocuklar tarafından değerlendirilmiştir-, annenin çocuğunun okul yaşamını nereye kadar ilerleyeceğine dair beklentisi, annenin çocuğunu ne kadar yetenekli ve başarılı gördüğüne yönelik algısı ve çocuğun annesini ne kadar başarılı gördüğüne yönelik algısı) etkileyip etkilemediği ve bunların da üçüncü düzeydeki değişkenleri (çocukların motivasyonel kaynakları - kontrol anlayışı, algılananbilişsel yeterlilik ve göreli özerklik) etkileyip etkilemediği ve en sonunda tüm bu değişkenlerin çocuğun okul başarısını etkileyip etkilemediğine bakılmıştır. Ayrıca, ikinci düzey değişkenlerin birinci ve üçüncü düzey değişkenleri arasında ve üçüncü düzey değişkenlerin ikinci ve sonuç değişkenleri arasında önemli bir aracı değişken olacakları beklenmektedir. Regresyon analizi göstermiştir ki annenin çocuğunun okul yaşamıyla gerçekten ne kadar ilgilendiğinden çok, çocuğun annesinin ne kadar kendi okul yaşamıyla ilgilendiğine yönelik algısı daha önemlidir ve direk olarak çocuğun kendilik algısını (çocuğun nıotivasyonel kaynaklarını) etkilemektedir ve sonuçta bu da çocuğun okul başarısını etkilemektedir. Ayrıca, annenin çocuğunu ne kadar yetenekli gördüğü ve annenin çocuğunun okul yaşamında nereye kadar ilerleyeceğine dair beklentisi, annenin çalışma hayatına yönelik tutumudan ve eğitim düzeyinden etkilenmektedir ve bu da çocuğun kendilik algısını etkilemekte ve sonuçta çocuğun okul yaşamını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATERNAL EMPLOYMENT AND CHILDREN'S SCHOOL ACHIEVEMENT : A MULTIDIMENSIONAL AND MOTIVATIONAL MODEL Karacan, Eda M.Sc, Department of Psychology Supervisor: Assist. Prof. Sibel Kazak Berument September 2000, 135 Pages This study analyzed whether maternal employment affects the children's school achievement in a vantage of points. A main goal was to evaluate the proposed model in which there were three levels of influences and looked at whether the first level of variables (i.e., maternal employment status, mother's attitudes toward employment, mother's education level and child gender) have an affect on second level of variables (i.e., maternal involvement which was assessed from mothers, fathers, and children, maternal expectation about how further their children would go in their school life, mother's perception of their children's ability, and child's perception of maternal ability) which in turn whether these variables affect the third level of variables (i.e., children's motivational resources m- control understanding, perceived cognitive competence, relative autonomy-) and finaly whether all of these variables affect the children's school achievement. Further, it was expected that second level of variables play a critical mediator role between first and third level, and third level of variables play a critical mediator role between the second and the outcome variables. 270 third-grade children, their mothers (both employed and nonemployed), fathers, and teachers participated. The results with regression analyses showed that child's perception of mother's involvement rather than mother's actual involvement was more important and directly influenced the child's self-perceptions (i.e., children's motivational resources), which in turn affected the child's school achievement. Further, how mothers perceive their children's ability and to the what extend mothers hold educational expectancies influenced more by mother's attitudes toward their status and their education level, and in turn influenced the child's self-perception which in turn affected the child's school achievement.