Bazı değişkenlere göre okulöncesi çocuklarının cinsiyet rolü davranışlarının incelenmesi
Investigation of gender role behavior of preschool children by some of the variables
  1. Tez No: 325863
  2. Yazar: AYŞE ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZARİFE ŞAHİN SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okulöncesi Eğitim, Cinsiyet Rolü, Cinsiyet Rolü Davranışları, Pre-school Education, Gender Role, Gender Role Behavior
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, bazı değişkenlere göre okulöncesi çocuklarının cinsiyet rolü davranışları incelenmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkenini okulöncesi çocukların ?cinsiyet rolü davranışları?; bağımsız değişkeni ise kız ve erkek çocuklarının cinsiyet, yaş, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, çocukların annesinin çalışıp çalışmama durumu ve kurumda bulundukları süre oluşturmaktadır.Araştırmanın çalışma grubu 2010-2011 eğitim öğretim yılında Konya ili, Selçuklu, Meram ve Karatay ilçesi ilköğretim okullarının anasınıfları ve anaokullarında eğitim alan ve yansız atama ile seçilen dört-altı yaş grubu 527 çocuktan oluşmaktadır.Araştırmada çocukların cinsiyet rolü davranışlarını belirlemek amacı ile, Orijinali Pre-School Activities Inventory (PSAI) olan Susan Golombek ve Juhn Rust (2009) tarafından geliştirilen okul öncesi etkinlik envanteri kullanılmıştır. Ölçekler okulöncesi öğretmenleri tarafından doldurulmuştur.Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde; kız ve erkek çocuklarının okulöncesi etkinlik envanteri ölçeğinden aldıkları puanların, cinsiyet, yaş, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne çalışma durumu, anaokulunda bulunduğu süre değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için ise F testi uygulanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir:-Cinsiyete göre okulöncesi çocukların cinsiyet rolü davranış puan ortalamaları kızların erkeklerden anlamlı düzeyde farklı çıktığı görülmektedir.-Yaşa göre okulöncesi dört yaş, beş yaş ve altı yaş kız çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlıdır.-İlköğretim, ortaöğretim ve üniversite mezunu annelerin okulöncesi kız çocuklarının cinsiyet rolü davranış puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Anne eğitim düzeyine göre kız çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlı değildir.- Baba eğitim düzeyine göre kız çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlı değildir.-Anne çalışma durumuna göre annesi çalışmayan okulöncesi kız çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlıdır.-Kurumda bulundukları süreye göre okulöncesi kız çocukların cinsiyet rolü davranış puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.-Yaşa göre okulöncesi beş yaş ve altı yaş erkek çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlı değildir.-İlköğretim, ortaöğretim ve üniversite mezunu annelerin okulöncesi erkek çocuklarının cinsiyet rolü davranış puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Anne eğitim düzeyine göre erkek çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlı değildir.-Baba eğitim düzeyine göre erkek çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlı değildir.-Anne çalışma durumuna göre annesi çalışmayan okulöncesi erkek çocukların cinsiyet rolü davranışları istatistiksel olarak anlamlıdır.-Kurumda bulundukları süreye göre okulöncesi erkek çocukların cinsiyet rolü davranış puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, according to some variables of gender role behaviors of preschool children were examined. The dependent variable of the research is“gender role behaviors”; the independent variables of it are both girls?and boys? gender, age, mother's education level, father's education level, work status of children?s mothers and their existence time in the institutions.Working group of the research is composed of 527 children who are selected by impartial assignment, from primary schools and kindergartens of Selçuklu, Meram and Karatay districts of province of Konya, in 2010-2011 Training and Education Period.In the Research, in order to determine the role of gender behavior of children, pre-school activity inventory, of that original name is PSAI, which was developed by Susan Rust Golombek and Juhn (2009), was used. Scales were filled up by preschool teachers.In the analysis of the data obtained from this study, F test was applied in order to determine whether the scores of both girls and boys, which is obtained from the scale of pre-school activity inventory, is differed or not from the parameters such as gender, age, mother's education level, father's education level, maternal employment status, preschool children?s existence time in kindergarten.The findings of the research are summarized below:-The girls? mean scores of gender-role behavior of preschool children according to gender, is significantly different from that of boys?.-Gender role behavior of preschool-age girls of four years, five years and six years, according to age, is statistically significant.-There is no significant difference between Primary, secondary and university graduated mothers? preschool girls? gender role behavior. Gender role behavior of children according to mother's education level is not statistically significant.- Gender role behavior of girls according to father?s education level is not statistically significant.-Gender role behavior of children according to age of preschool children of four age, five age and six age, is not statistically significant.- There is no significant difference between the scores of gender role behavior of preschool children whose mothers are graduated from primary school, secondary school and university. Gender role behavior of children according to mother?s education level is not statistically significant.- Gender role behavior of children according to father?s education level is not statistically significant.-According to mother?s working status, Gender role behavior of preschool girls whose mothers are not working, is statistically significant.-There is no significant difference between the mean scores of gender-role behavior of preschool girls according to the time passed in the kindergartens.-Gender role behavior of boys according to age of preschool children of five age and six age, is not statistically significant.- There is no significant difference between the scores of gender role behavior of preschool boys whose mothers are graduated from primary school, secondary school and university. Gender role behaviors of children according to mother?s education level are not statistically significant.- Gender role behavior of boys according to father?s education level is not statistically significant.-According to mother?s working status, Gender role behaviors of preschool boys whose mothers are not working, are statistically significant.-There is no significant difference between the mean scores of gender-role behavior of preschool boys according to the time passed in the kindergartens.