Repercussions of nationalist thought on music during the Earley Republican Period in Turkey
Erken Dönem Cumhuriyet Türkiye'sinde ulusalcı düşüncenin müzik üzerindeki etkisi
- Tez No: 95930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL NALÇAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çokseslilik, Türk müziği, ulusçuluk, Oryantalizm, çağdaşlaşma. vı, Polyphony, Turkish music, nationalism, Orientalism, modernisation. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, erken dönem cumhuriyet Türkiyesi'nde Türk çoksesli müzik okulunun estetik alandaki projesini ve Türk müzisyenlerinin dünya görüşlerini incelemektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin (1923) ilk yıllarında müzik alanında gerçekleşen devrimlerde kültürel çağdaşlaşmayla beraber Türk kimliğinin de güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Çoksesli müzik üretmekte olan belli bir seçkin sınıf ve ürünleri, devlet ideolojisinin hedeflediği çağdaş Türk ulusunun sembolleri ve temsilcileri olarak görülmüşlerdir. Bu açıdan, Türkiye'deki çoksesli müzik okulu üzerindeki en önemli etki ulusçuluk ideolojisidir denebilir. Türkiye'de cumhuriyetin ilk dönemlerinde çok etkin olan ulusalcı düşünce Ziya Gökalp'in 1920'li yıllardaki eserleri ve Mustafa Kemal'in kuruluş dönemindeki söylevleriyle şekillenmiştir. Onlara göre çağdaş Türk kimliği Batı bilimi ile Türk ulusal karakterinin birleşiminden ortaya çıkmalıdır. Benzer bir şekilde Türk ulusunu uluslararası arenada temsil edebilecek bir müziğin de Batı çoksesliliği ile Türk halk müziğinin sentezinden oluşması gerekmektedir. Bu sentezin, aynı zamanda yeni Türk kimliği için de bir kaynakoluşturduğu düşünülmüştür. Kültürel devrimlerde etkin olan bu düşünme biçimindeki temellerin Batılı Oryantalist literatürde beliren belli bir dünya görüşünün devamı olduğu düşünülebilir. Bu literatürde Batı uygarlığı ulaşılmış en yüksek düzey olarak tanımlanırken, Doğu uygarlığı ise geri kalmışlıkla özdeşleştirilmiştir. Benzer bir şekilde, Ziya Gökalp ve Mustafa Kemal tarafından öne sürülen ulusalcılık da Doğulu unsurların Türk toplumundan uzaklaştırılmasını öngören bir çağdaşlaşma hareketi hedefler. Bununla beraber, Batılı düşünce kendine mal edilirken Doğulu yaşam tarzının terkedilmesi sürecinde, biricik Türk özü araştırılmalı ve yüceltilmelidir. Aksi taktirde Türk halkı kendi öz kimliğini kaybedecektir. Bu açıdan, Türkiye'de erken cumhuriyet dönemi sırasında gerçekleşen devrim hareketleri, Türk çoksesli müzik okulunun ürünlerinde de izlenebilen iki toplumsal gücün bileşkesi olarak görülebilir; çağdaşlaşma ve Türkleşme.
Özet (Çeviri)
This study examines the aesthetic project of Turkish School of polyphonic music and the worldview of Turkish musicians in the early republican period in Turkey. The reformation in the field of music envisioned a cultural modernisation and the strengthening of the Turkish identity in the newly founded Turkish Republic (1923). The output of a certain musical elite of polyphonic music performers was thought of as the symbol and representative of the modern Turkish nation which was projected by the state ideology. In that respect, nationalist ideology can be said to be the most decisive impact on the foundation of a school of polyphonic music in Turkey. The nationalist thought prevalent during the early period of the Turkish Republic was shaped by Ziya Gökalp's works flourished in 1920s and Mustafa Kemal's speeches in the foundation period. According to them, the modern Turkish identity must be born of a combination of Western science and Turkish national character. Consequently, the new music which is capable of representing Turkish nation in the international arena, is a synthesis of Western polyphony with Turkish in TEG ffeSffiÖ?KETÎM &ÜMJMJ DOKÜMANTASYON MERKSMfolk music. This synthesis was also thought of as a source for the new Turkish identity. The line of thought prevalent in this cultural reformation can be thought as the continuation of a certain worldview constituted in the previous Orientalist literature. In this literature, Western civilisation was depicted as the highest level, whereas Eastern civilisation was equalled with backwardness. Similarly, Turkish nationalism as proposed by Ziya Gökalp and Mustafa Kemal visioned a modernisation movement in which Eastern elements must be eliminated from the Turkish society. However, in the process of appropriating Western thought and abandoning Eastern way of living, the unique Turkish essence must be researched and exalted, otherwise Turkish people would lose their own identity. In that respect, reformation attempts in the early Republican period can be seen as a combination of two social forces, which are traceable in the unique output of Turkish school of polyphonic music; modernisation and Turkification.