European Union-China relations in the context of human rights
İnsan hakları bağlamında Avrupa Birliği-Çin ilişkileri
  1. Tez No: 959318
  2. Yazar: MUSA MUSAYEV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADVİYE DAMLA ÜNLÜ BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Avrupa Birliği, Dış Politika, İnsan Hakları, Uluslararası Hukuk, China, European Union, Foreign Policy, Human Rights, International Law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
İnsan hakları, günümüzde en önemli konulardan biri olmayı sürdürmekte ve küresel ölçekte büyük bir öneme sahip bulunmaktadır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği (AB) ile Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) insan hakları konusunda farklı bakış açılarına sahiptir. Özellikle insan haklarının demokrasiye kıyasla önceliklendirilmesi ve pratikteki totalitarizm yaklaşımları bakımından, medeniyet özellikleri, siyasi sistemleri, değerleri ve çıkarları açısından büyük farklılıklar göstermektedirler. Dünyanın çeşitli bölgelerinde artan rekabet, AB-Çin ilişkilerini doğrudan etkilemektedir. Uluslararası hukukun çeşitli uygulama alanlarından biri de insan haklarıdır. AB, insan haklarının korunmasını temel ilkelerinden biri olarak benimsemiş ve dış politikasına bu ilkeyi yansıtmıştır. Buna karşılık Çin, insan haklarının evrensel bir tanımı olmadığı, kavramın ülkelere ve medeniyetlere göre farklılık gösterebileceği görüşünü savunmaktadır. Çin'e göre insan hakları, bireylerin ekonomik özgürlüğü ile sosyo-ekonomik koşullarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Çin'in küresel ekonomide kaydettiği ilerleme, AB'nin Çin'e yönelik politikalarını da doğrudan etkilemektedir. İkili ilişkiler kapsamında her yıl bakanlık düzeyinde ticaret komisyonu toplantıları ve AB-Çin zirveleri düzenlenmekte; bu toplantılarda küresel ve bölgesel güvenlik, ekonomik iş birliği ve bölgesel çatışmalar gibi geniş bir konu yelpazesi ele alınmaktadır. Ancak Çin'deki insan hakları sorunları, bu ilişkilerin daha da derinleşmesinin önünde önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu çerçevede, insan hakları meselesi AB-Çin ilişkilerinin merkezinde yer almakta ve dünya genelinde dikkatle izlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Human rights remain one of the prominent topics today and hold significant importance globally. In this context, the European Union (EU) and the People's Republic of China (PRC) have differing perspectives. The EU and China differ greatly in terms of their civilization characteristics, political systems, values, and interests, particularly regarding the prioritization of human rights over democracy and practical totalitarianism. They are engaged in increasing competition in different parts of the world, which affects EU-China relations. There are various applications of international law, including in the field of human rights. The EU has declared the protection of human rights as one of its fundamental principles and implements this in its foreign policy. However, China argues that the interpretation of human rights can differ and that the concept reflected by the EU may vary depending on the country and civilization. According to China, human rights are significant in terms of individuals' economic freedom and the protection of social-economic conditions. China's progress in the global economy also influences the EU's policy towards China. Annual ministerial-level bilateral trade commission meetings and EU-China summits are held, addressing a wide range of topics including global and regional security, economic cooperation, and discussions on regional conflicts. However, human rights issues in China hinder the deepening of these relations. In this regard, the issue of human rights at the core of EU-China relations has gained significant attention worldwide.