Farklı sürekli ve kesikli sulama uygulamalarının pamuğun verim ve kalitesi üzerine etkisi
Effect of different continuous and pulse irrigation applications on yield and quality of cotton
- Tez No: 959319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAFİYE PINAR TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla sulama, Kesikli sulama, Su tasarrufu, Drip irrigation, Pulse irrigation, Water saving
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, damla sulama metodu ile sulanan pamukta sürekli ve aralıklarla yapılan (kesikli) sulama uygulamalarının bitki gelişimi, verim ve kalite üzerindeki etkilerinin araştırılması hedeflenmiştir. Kesikli sulama, sulama miktarını ve sıklığını düşürerek suyun kök bölgesine ulaşımını asgariye indirmeyi ve toprak yüzeyinden buharlaşmayı azaltarak su kullanım etkinliğini artırmayı amaçlayan bir tekniktir. Su kaynaklarının azalması ve iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki olumsuz etkilerinin arttığı günümüzde, pamuk gibi endüstriyel öneme sahip bitkilerin daha sürdürülebilir ve verimli yetiştirilmesi için farklı sulama uygulamalarına olan tepkilerinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, kesikli sulama uygulamalarıyla su tasarrufunun sağlanması ile verim ve kaliteyi olumsuz etkilemeden üretimin sürdürülebilirliğinin artırılması, araştırmanın ana odak noktasını oluşturmaktadır. Çalışmanın sonuçlarından elde edilen verilerin, pamuk tarımında çevre dostu ve ekonomik açıdan daha etkili sulama yöntemleri geliştirilmesine katkı sağlaması beklenmektedir. 2023-2024 yıllarında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazisinde 2 yıl sure ile yürütülen araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak planlanmıştır. Buna göre; çalışmada 2 farklı sulama işletim tekniği (1 sürekli sulama ve 3 farklı kesikli sulama tekniği) üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Sulama zamanlarının belirlenmesinde toprak nem değişimi dikkate alınmıştır. Ayrıca bitki hastalık ve zararlılarının gelişme durumunun izlenmesi amacıyla yaprak ıslaklık sensörleri kullanılarak farklı sulama işletim tekniklerindeki yaprak ıslaklık değişimlerinin izlenmesi planlanmıştır. Hasat döneminde, her parselin orta kısmında yer alan iki sıra üzerindeki bitkiler elle hasat edilerek tartılmış ve bu veriler doğrultusunda parsel bazında kütlü verimleri hesaplanmıştır. İlk hasat esnasında ise her bir parselden 300 gram kütlü örneği alınarak kalite ile ilgili parametrelerin belirlenmesi amacıyla analizler yapılmıştır. Çalışma bulguları incelendiğinde, grupların genellikle aynı istatistiksel sınıfta yer aldığını ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular, sulama yöntemlerinin verim üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu, ancak çevresel koşulların (özellikle iklimsel faktörlerin) verim ve kalite üzerinde daha belirleyici olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle, üretim planlamasında sulama programları kadar yıl içindeki iklim verilerinin dikkate alınması önerilmektedir. Yöntemler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklar olmamakla birlikte, verim ve kalite parametreleri bakımından K2 ve K3 uygulamaları daha yüksek ortalama değerlere ulaşarak ön plana çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of continuous and pulse irrigation applications on plant development, yield, and quality in cotton irrigated with the drip irrigation method. Pulse irrigation is a technique that aims to minimize the reach of water to the root zone by reducing the amount and frequency of irrigation and to increase water use efficiency by reducing evaporation from the soil surface. Today, water resources are decreasing, and the negative effects of climate change on agricultural production are increasing. For this reason, determining the responses of industrially important plants such as cotton to different irrigation applications for more sustainable and efficient cultivation is of great importance. In this context, ensuring water saving with pulse irrigation applications and increasing the sustainability of production without negatively affecting yield and quality constitute the focus of the research. It is expected that the data obtained from the study's results will contribute to the development of more environmentally friendly and economically effective irrigation methods in cotton farming. The research, conducted over a 2-year period at Aydın Adnan Menderes University, Faculty of Agriculture, Research and Application Farm, in 2023-2024, was planned with three replications using a randomized block design. Accordingly, in the study, two different irrigation operation techniques (continuous irrigation and three pulse irrigation techniques) were employed with three replications. Soil moisture changes were taken into account when determining irrigation times. Additionally, it was planned to monitor leaf wetness changes using leaf wetness sensors across different irrigation operation techniques, to track the development status of plant diseases and pests. During the harvest period, the plants on the two middle rows of each plot were manually harvested and weighed, and seed yields were calculated on a parcel basis using these data. During the first harvest, 300 grams of seed sample were taken from each plot, and analyses were carried out to determine quality-related parameters. An examination of the study results revealed that the groups generally fall within the same statistical class. The results suggest that irrigation methods have a limited impact on yield, but environmental conditions (especially climatic factors) are more decisive in yield and quality. Therefore, it is recommended that yearly climate data be considered in production planning, as well as irrigation schedules. While there are no statistically significant differences between the methods, K2 and K3 treatments stand out, achieving higher average values in terms of yield and quality parameters.