Limon uçucu yağı uygulanan tavuk etinde mikrobiyal değişimin değerlendirilmesi
Evaluation of microbial change in chicken meat applied with lemon essential oil
- Tez No: 959327
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Limon uçucu yağı, antimikrobiyal madde, tavuk göğüs eti, tavuk but eti, E. coli ATCC 25922, Lemon essential oil, antimicrobial agent, chicken breast meat, chicken thigh meat, E. coli ATCC 25922
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Tavuk eti mikroorganizmalar tarafından kolayca kontamine olabilmektedir. Dolayısıyla tavuk eti çabuk bozulabilen bir gıda olduğu için üretimden tüketime kadar olan süreçte çok dikkatli davranılması gereken bir üründür. Et ve et ürünlerini zararlı mikroorganizmalardan koruyabilmek için birçok yöntem uygulanmaktadır. Ancak günümüzde sağlık açısından daha güvenilir olarak kabul edilen doğal koruyuculara olan eğilim artmıştır. Bu çalışmada da doğal olarak elde edilen limon uçucu yağının antimikrobiyal özelliğinden yararlanılması ve limon uçucu yağının tavuk etinin depolanma süresi boyunca mikrobiyal değişimine olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde limon uçucu yağının 5 farklı gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaya karşı antimikrobiyal etkisi incelenmiştir. Limon uçucu yağının daha az etkili olduğu E. coli ATCC 25922, tavuk göğüs ve but etlerine kontamine edilecek mikroorganizma olarak seçilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde 150, 200, 250, 500, 1000 ve 2500μL miktarlarındaki limon uçucu yağının 240 μL E. coli ATCC 25922 üzerine depolama süresince inhibe edici aktivitesi değerlendirilmiştir. E. coli ATCC 25922 üzerine en fazla inhibitör aktivite gösteren limon uçucu yağı miktarı 1000 ve 2500 μL olarak belirlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde 150 ve 2500 μL limon uçucu yağının tavuk göğüs ve but eti üzerinde depolama süresince toplam bakteri açısından mikrobiyal değişime etkisi incelenmiştir. Limon uçucu yağının her iki miktarının da mikroorganizma gelişimini yavaşlattığı ve bu etkinin miktar fazlalığından dolayı 2500 μL için daha fazla olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde 240 μL E. coli ATCC 25922 ile farklı miktarlardaki (150, 200, 250, 500, 1000 ve 2500 μL) limon uçucu yağı karışımı, mikrobiyal yükünden temizlenmiş tavuk göğüs ve but etleri üzerine sürülerek depolama süresi boyunca limon uçucu yağının inhibitör etkisi incelenmiştir. Çalışmanın sonunda E. coli ATCC 25922 üzerinde limon uçucu yağının bütün miktarlarında inhibitör etki tespit edilirken en yüksek inhibitör etkinin 1000 ve 2500 μL limon uçucu yağı miktarlarında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chicken meat can be easily contaminated by microorganisms. Therefore, chicken meat is a product that should be treated very carefully from production to consumption since it is a perishable food. Many methods are applied to protect meat and meat products from harmful microorganisms. However, today, the tendency towards natural preservatives, which are considered more reliable in terms of health, has increased. In this study, it was aimed to benefit from the antimicrobial properties of naturally obtained lemon essential oil and to evaluate the effect of lemon essential oil on the microbial change of chicken meat during storage. In the first part of the study, the antimicrobial effect of lemon essential oil against 5 different foodborne pathogenic microorganisms was examined. E. coli ATCC 25922, which lemon essential oil is less effective against, was selected as the microorganism to be contaminated in chicken breast and thigh meat. In the second part of the study, the inhibitory activity of 150, 200, 250, 500, 1000 and 2500 μL amounts of lemon essential oil on 240 μL E. coli ATCC 25922 during storage was evaluated. The amount of lemon essential oil that showed the highest inhibitory activity on E. coli ATCC 25922 was determined as 1000 and 2500 μL. In the third part of the study, the effect of 150 and 2500 μL lemon essential oil on microbial change in terms of total bacteria on chicken breast and thigh meat during storage was investigated. It was determined that both amounts of lemon essential oil slowed down the growth of microorganisms and this effect was greater for 2500 μL due to the higher amount. In the fourth part of the study, a mixture of 240 μL E. coli ATCC 25922 and different amounts (150, 200, 250, 500, 1000 and 2500 μL) of lemon essential oil was applied to chicken breast and thigh meat cleaned from microbial load and the inhibitory effect of lemon essential oil was investigated during the storage period. At the end of the study, while all amounts of lemon essential oil were found to have inhibitory effects on E. coli ATCC 25922, it was determined that the highest inhibitory effect was found in 1000 and 2500 μL lemon essential oil amounts.