Prenatal dönemde annenin yaşantıladığı stresin, emzirme süresi ve kalitesi üzerindeki etkisi: Çocuğun kayıp duygusu ile ilk karşılaşmasında rolü
The effect of maternal stress experienced during the prenatal period on breastfeeding duration and quality: Its role in the child's first encounter with the feeling of loss
- Tez No: 959376
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI DİLA AKİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Prenatal stress, breastfeeding duration, breastfeeding self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, annenin gebelik döneminde yaşantıladığı psikolojik stresin hem emzirme süresine hem de emzirme kalitesine olan etkisi, ayrıca bu stresin çocuğun okula başlama gibi erken ayrılık deneyimleri üzerindeki yansımaları ele alınmıştır. Toplam 291 anneyle gerçekleştirilen bu nicel araştırmada öncelikle katılımcıların sosyo-demografik özellikleri, hamilelik ve emzirme geçmişleri ile çocuklarının okul uyumuna ilişkin deneyimleri değerlendirilmiştir. Sonrasında katılımcıların prenatal stres ile emzirme öz yeterliliğinin ilişkisi incelenerek sunulmuştur. Verilerin toplanması amacıyla Prenatal Distres Ölçeği (revize versiyonu), Emzirme Öz- Yeterlilik Ölçeği, Anne-Çocuk İlişkisi Tarama Formu ve temel tanımlayıcı bilgileri içeren bir sosyo-demografik anket kullanılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde verilerin normal dağıldığının saptanması sebebiyle parametrik testler tercih edilmiştir. Veriler incelenirken bağımsız gruplar t testi, ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyondan yararlanılmıştır. Bulgular, gebelikte yaşanan stresin emzirmeye yönelik yeterlilik algısıyla ters orantılı olduğunu; stres düzeyi arttıkça öz-yeterlilik algısının zayıfladığını ortaya koymuştur. Yaşın artmasıyla birlikte stres seviyesinin azaldığı, gelir düzeyinin düşmesiyle ise artış gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca gebeliğin süresi ve bebeğin doğum ağırlığı gibi fizyolojik faktörler hem stres hem de öz-yeterlilik açısından anlamlı sonuçlar göstermiştir. Elde edilen veriler, planlı memeden kesme yaklaşımının emzirme yeterlilik algısını olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Çocuğun okula başlama sürecine dair bulgular, annenin gebelik dönemindeki stres geçmişiyle bağlantı taşımaktadır. Genel olarak, prenatal stresin yalnızca gebelik sürecini değil, doğum sonrası ebeveynlik deneyimlerini ve çocuğun erken dönem gelişimsel uyumunu etkileyebilen karmaşık bir psikososyal etken olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the impact of maternal stress experienced during the prenatal period on breastfeeding duration and quality, as well as its role in the child's first separation experience, namely starting school. Conducted with 291 mothers, this quantitative research collected data on sociodemographic variables, pregnancy and breastfeeding experiences, and the child's school adaptation process. The data collection instruments included the Revised Prenatal Distress Questionnaire, the Breastfeeding Self-Efficacy Scale, the Mother-Child Relationship Screening Form, and a Sociodemographic Information Form. Parametric tests were applied since the data were normally distributed. Independent sample t-test, ANOVA, Pearson correlation and multiple linear regression were used for data analysis. The findings revealed significant negative correlations between prenatal stress and breastfeeding self-efficacy. As maternal age increased, stress levels decreased while breastfeeding self-efficacy increased. Lower income levels were associated with higher stress scores. Furthermore, biological variables such as gestational age and birth weight showed significant differences in stress and self-efficacy outcomes. and planned weaning processes were positively associated with breastfeeding self-efficacy. Data related to school adaptation indicated that prenatal stress history significantly influenced the child's early separation behaviors. The results suggest that prenatal stress is a multidimensional variable affecting not only pregnancy but also postpartum bonding, breastfeeding, and early child development.