İslam hukuk usulûndeki kaynak ihtilafının fürû meselelere yansıması
Reflection of source conflict in Islamic legal procedure on subordinate issues
  1. Tez No: 959490
  2. Yazar: ERCAN KUŞAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİHA BOZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Metodoloji, İhtilâf, Dört Mezhep, Fiqh, Methodology, Conflict, Four Sects
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fıkıh Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde islami ilimlere yönelmiş olanların nezdinde fıkıh ilmi zor ve karışık bir ilim dalı konumundadır. Bu zorluğun birçok sebebi olmak ile birlikte, en temel sebeplerden birisi fürû fıkıh ile alâkalı eserlerin hacminin genişliği ile fukâhanın metodolojisinin kavranmasındaki zorluk ve meşakkattir. Bu probleme çözüm bulabilmek için usulün furuya etkisini pratik örnekler üzerinden değerlendirmemizi sağlayacak, anlaşılması basit, derli toplu bazı çalışmaların yapılması bir zorunluluk olarak görülmektedir. Bu probleme bir nebze çözüm bulma gayesiyle üzerinde çalıştığımız bu çalışmamız ile ortaya koymak istediğimiz en temel amacımız, delil ve kaynaklar özelinde fukâhanın ihtilâf etmelerine sebep teşkil eden metodolojik farklılıkların bir kısmını ortaya koymak ve bu farklılıkların fıkhî ihtilâflara etkisini tespit edip, birbirine benzer fıkhî ihtilâfları alt alta getirmek sûretiyle bir takım analiz ve çıkarımlarda bulunarak fukâhanın bakış açısınının kısmen kavranmasına yardımcı olmaktır. Zirâ bu bakış açısının kazanılmasında en önemli unsurlardan birisi metodolojinin kavranması ve bu metodolojinin fıkhî ihtilâflara nasıl etki ettiği ve fakîhin benzeri fıkhî ihtilâflara olan hakimiyetidir. Bu araştırmamız vesilesiyle hem mezheplerin delil ve kaynaklara yaklaşımları kavranmış olacak, hem bu yaklaşım farklılıklarının ihtilâflara etkisi örnekleriyle ortaya konulacak hem de benzeri sebeplere dayanan ihtilâflı meseleler alt alta getirilmek sûretiyle fukahanın bakış açısının kısmen kavranmasına katkı sağlanabilecektir Bu doğrultuda öncelikle delil ve kaynaklar özelinde dört mezhebin metodolojisine ana hatlarıyla temas edilmiştir. Her mezhebin usulcülerinin şer'i kaynaklara bakışı ortaya koyulmuştur. Ardından mezheplerin metodolojisinin fürû fıkha yansımaları bazen mukayeseli bazen mukayesesiz bir şekilde örnekler üzerinden incelenmiş ve usulün fürûya ne oranda etki ettiği ile alâkalı kısa analizlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, for those who have turned to Islamic sciences, the science of fiqh is a difficult and complicated branch of science. Although there are many reasons for this difficulty, one of the most basic reasons is the vastness of the volume of works related to furu fiqh and the difficulty and difficulty in understanding the methodology of the jurists. In order to find a solution to this problem, it is considered a necessity to conduct some simple, comprehensive studies that will enable us to evaluate the effect of usul on furu through practical examples. Our main aim in this study, which we have worked on with the aim of finding a solution to this problem, is to reveal some of the methodological differences that cause the jurists to disagree in terms of evidence and sources, to determine the effects of these differences on fiqh disagreements, and to help the jurists understand their perspective by making some analyses and inferences by bringing similar fiqh disagreements one under the other. Because one of the most important elements in gaining this perspective is understanding the methodology, how this methodology affects fiqh disagreements, and the jurist's mastery of similar fiqh disagreements. Through this research, the approaches of the schools to evidence and sources will be understood, the effects of these differences in approach on disagreements will be presented with examples, and the viewpoints of the jurists will be partially understood by bringing together controversial issues based on similar reasons. In this context, first of all, the methodology of the four schools of thought has been touched upon in general terms, in terms of evidence and sources. The perspective of the usulis of each school of thought on the sources of sharia has been revealed. Then, the reflections of the methodology of the schools of thought on the furû fiqh have been examined through examples, sometimes comparatively and sometimes incomparably, and brief analyses have been made on the extent to which the usul has affected the furû.