Tuzluluk stresine cevapta rol oynayan genlerin türler arası transkriptomik analizler ile araştırılması
Interspecific transcriptome analyses for the identification of genes involved in salt stress responses
  1. Tez No: 959505
  2. Yazar: FATMA NUR ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEVFİK UNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Abiyotik stres, biyoinformatik analizler, transkriptomik analiz, tuzluluk stresi, Abiotic stress, bioinformatic analyses, transcriptomics analyses, salt stress
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Domates (Solanum lycopersicum), buğday (Triticum aestivum), kanola (Brassica napus), Soya (Glycine max) ve mısır (Zea mays) ekonomik açıdan önemli olan bitkilerdir. Bitki türlerinde çeşitli abiyotik stres türlerinde transkriptomik analizler yapılmıştır. Fakat tuzluluk stresi altında belirtilen türlerin karşılaştırılması ve ortak gen arayışı konularında rapor eksikliği devam etmektedir. Bu nedenle, tuzluluk stresi altında türler arası ortak genlerin aranması amacıyla mevcut çalışma yürütülmüştür. Transkriptomik analizler, bitkilerde birçok özelliğin ve işlevin moleküler açıdan detaylı olarak açıklanmasına olanak sağlamaktadır. Yürütülen tez çalışması kapsamında tuzluluk stresi uygulanmış bitki türlerinin verileri alınarak Galaxy platformu aracılığıyla bir dizi algoritma kullanarak veri analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar bitki türleri arasında karşılaştırılmıştır. Abiyotik stres türlerinde etki gösteren ortak 17 gen tespit edilmiş ve 8 transkripsiyon faktörü bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Tomato (Solanum lycopersicum), wheat (Triticum aestivum), canola (Brassica napus), soybean (Glycine max), and maize (Zea mays) are economically important plants. Transcriptomic analyses have been conducted on plant species under various abiotic stress types. However, there is still a lack of reports on comparisons of species under salinity stress and the search for shared genes. Therefore, the current study was conducted to search for shared genes among species under salinity stress. Transcriptomic analyses allow for the detailed molecular elucidation of many traits and functions in plants. Within the scope of this thesis, data from plant species subjected to salinity stress were collected and analyzed using a series of algorithms via the Galaxy platform. The obtained results were compared among plant species. 17 genes affecting abiotic stress types were identified, and 8 transcription factors were identified.