Yükseköğretimde 34 yaş üzeri kadın kontenjanı üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on the quota for women over the age of 34 in higher education
  1. Tez No: 959521
  2. Yazar: SEDA BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYZADE NADİR ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite Eğitimi, Dezavantaj, Kadınlar, Eğitim, Cinsiyet Eşitsizliği, University Education, Disadvantage, Women, Education, Gender Inequality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dezavantajlı grup içerisinde yer alan kadınlar hem toplumsal cinsiyet rolleri hem de ataerkil yapılar nedeniyle tarihsel süreçte birtakım dezavantaj konumlarda kalmışlardır; bu dezavantajlı konum değişmemiştir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve ayrımcılık bağlamında kadınların eğitim ve istihdam imkanlarına erişimi, farklı fırsatlardan yararlanması ve çeşitli avantajlar elde etmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin dönüştüğü başlıca alanlardan biridir. Ancak bu fırsatlar, kadınları her zaman erkeklerle eşit duruma getirmemiştir. Toplumumuzda birçok rolü olan kadının eğitim alması, haklarını bilmesi ve uygulaması açısından oldukça önemlidir. Türkiye'de yükseköğretimde 34 yaş üstü kadın kontenjanı uygulaması, kadınların eğitim, kariyer gelişimi ve iş gücünü desteklemeyi amaçlayan bir sosyal politika aracı olarak tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Women, who are among the disadvantaged groups, have not changed their disadvantaged position in the historical progress of societies since the existence of humanity. In the context of gender inequality and discrimination, women's participation in working life, benefiting from different opportunities and gaining different advantages did not make them more liberated or equal to men. It is very important for women, who play many roles in our society, to receive education and to know and implement their rights. The quota policy for women over the age of 34 in higher education in Turkey aims to support women's education and workforce, support women's career development and encourage women's leadership.