Amply soft topolojik uzaylarda monad noktanın amply soft kümeye göre konumu
Position of the monad point related to the amply soft set in amply soft topological spaces
- Tez No: 959552
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KOPUZLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ORHAN GÖÇÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Amply soft küme, yoğunlaşma monad noktası, izole monad nokta, Amply soft set, condensation monad point, isolated monad point
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı amply soft topolojik uzaylar üzerinde tanımlı bir monad noktanın aynı uzay üzerinde tanımlı herhangi bir amply soft küme üzerindeki konumunu araştırmaktır. Bunun için halihazırda literatürde var olan herhangi bir amply soft kümenin iç, dış, sınır, yığılma monad noktaları amply soft kümelerinin oluşturulmasına ek olarak izole monad noktaları ve yoğunlaşma monad noktaları kavramını tanıtmaktır. Ardından herhangi bir amply soft kümenin izole monad noktaları amply soft kümesi ile yoğunlaşma monad noktaları amply soft kümelerinin varlığının araştırılması ve bunlar arasındaki ilişkilerin belirlenmesi üzerine olacaktır. Yöntem: Amply soft topolojik uzaylar üzerinde tanımlı bir monad noktanın aynı uzay üzerinde tanımlı herhangi bir amply soft küme üzerinde var olan iç, dış, sınır, yığılma monad noktaları kavramlarına değinilmiş ve bahsedilen amply soft kümelerin iç, dış, sınır, yığılma monad noktaları amply soft kümeleri oluşturulmuştur. Ayrıca bunlar arasındaki ilişkiler örneklerle açıklanmıştır. Bulgular: Amply soft topolojik uzaylar üzerinde tanımlı bir monad noktanın aynı uzay üzerinde tanımlı herhangi bir amply soft küme üzerinde izole ve yoğunlaşma monad noktaları tanıtılmış ve bahsedilen amply soft kümelerin izole ve yoğunlaşma monad noktaları amply soft kümeleri oluşturulmuştur. Ayrıca bunlar arasındaki ilişkiler örneklerle açıklanmıştır. Sonuç: Amply soft topolojik uzaylar üzerinde oluşturulan yoğunlaşma monad noktaları ve izole monad noktaları amply soft kümeleri ile yığılma monad noktaları amply soft kümeleri arasındaki ilişkilere değinilmiş ve bunlar arasındaki özellikler ve var olma şartları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the location of a monad point defined on amply soft topological spaces on any amply soft set defined on the same space. In addition to the creation of amply soft sets, which already exist in the literature, the study introduces the concepts of isolated monad points and condensation monad points. This study then investigates the existence of isolated monad points, amply soft sets, and condensation monad points of any amply soft set, and determines the relationships between them. Method: The concepts of interior, exterior, boundary, and limit monad points of a monad point defined on amply soft topological spaces on any amply soft set defined on the same space are discussed. The concepts of interior, exterior, boundary, and limit monad points of the aforementioned amply soft sets are created. The relationships between these are also explained with examples. Findings: Isolated and condensation monad points are introduced on any amply soft set defined on the same space for a monad point defined on an amply soft topological space, and amply soft sets are created for the isolated and condensation monad points of the aforementioned amply soft sets. Furthermore, the relationships between these are explained with examples. Conclusion: The relationships between condensed monad points and isolated monad points, amply soft sets, and limit monad points, amply soft sets, are discussed, and the properties and conditions for their existence are presented.