Turizm tüketicilerinin sanal gerçeklik algılarının davranışsal niyetlerine etkisinde teknoloji kabul düzeylerinin aracı rolü
The mediating role of technology acceptance levels in the effect of virtual reality perceptions of tourism consumers on their behavioral intentions
  1. Tez No: 959551
  2. Yazar: İBRAHİM İŞCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA FATMA BİÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulunuşluk Hissi, Teknoloji Kabulü, Davranışsal Niyet, Sanal Gerçeklik, Görsel Teknikler, Sense of Presence, Technology Acceptance, Behavioral Intention, Virtual Reality, Visual Methods
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Sınırsız insan ihtiyaçlarının karşılanmasında kaynakların yetersiz kalmaya başladığı günümüz dünyasında alternatif teknolojilerin varlığı ile bu sorunun bir nebze çözülmesi hedeflemektedir. Sanal gerçeklik (VR) olarak nitelendirilen ve çevremizdeki varlıkların özel modelleme teknikleri ile bilgisayar ortamına aktarıldığı teknolojilerle eğitimden sağlığa, işletmecilikten endüstriyel alanlara kadar pek çok sektörde kaynak yetersizliği sorun olmaktan çıkmaya başlamıştır. Bu bağlamda sanal gerçekliğin insan hayatında etkisinin daha fazla nasıl arttırılabileceği, temel araştırma konularından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada turizm tüketicilerinin sanal gerçeklik ortamında bulunma hissiyatının teknoloji kabul düzeylerinin aracı etkisinde arttırılabilir olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı, sanal gerçeklik teknolojilerinin tüketicilerin davranışsal niyetine etkisini birleştirilmiş teknoloji kabul ve kullanım modeli çerçevesinde açıklamaktır. Turizm tüketicileri üzerine yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış, kolayda örnekleme yöntemi ile gönüllü katılımcılara, daha önce belirlenen ve modellenerek sanal gerçeklik ortamına aktarılan bir otelin VR yazılımı deneyimletilerek, uygulama gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen 230 anketin verileri SPSS 23 ve SPSS AMOS 26 programları ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilerin geçerlilik ve güvenliği test edilmiştir. Çıkan sonuçlara göre kullanıcıların sanal ortamda bulunma hislerinin davranışsal niyete etkisi, teknoloji kabul düzeylerinin aracı rolünde olumlu etkilenmiştir. Buna göre turizm sektörüne yeni bir pazarlama iletişimi tekniği önerilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where limited resources are increasingly insufficient to meet the unlimited needs of humanity, the development and application of alternative technologies offer a partial solution to this challenge. Technologies referred to as virtual reality (VR) which digitally replicate real-world entities through advanced modeling techniques have begun to reduce the impact of resource shortages across various sectors, including education, healthcare, business, and industry. In this context, exploring ways to further enhance the influence of virtual reality on human life has become a significant area of research. This study investigates the extent to which the sense of presence experienced by tourism consumers within a VR environment can be augmented through the mediating role of the Unified Theory of Acceptance and Use of Technology 2 (UTAUT-2). The principal objective is to examine the influence of VR technologies on consumers' behavioral intentions through the lens of this integrated technology acceptance model. Data were collected via a structured questionnaire administered to a sample of tourism consumers, selected through convenience sampling. Participants interacted with a VR simulation of a pre-designed hotel environment. A total of 230 valid responses were analyzed using SPSS 23 and SPSS AMOS 26, and the reliability and validity of the measurements were confirmed. Findings indicate users' feelings of being in a virtual environment have a positive impact on their behavioral intentions, particularly given the acceptable mediating role of technology. Accordingly, a new marketing communication technology can be recommended for the tourism industry.