Palyatif bakım hastalarında psikotrop ilaçlar ile gözlenen ve QT aralığı (QTc) uzamasına neden olan potansiyel ve klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of potential and clinically significant drug interactions observed with psychotropic medications causing QT interval (QTc) prolongation in palliative care patients
  1. Tez No: 959713
  2. Yazar: FADAIN ABISHOV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMER TECEN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: psikotrop ilaçlar, klinik eczacı, ilaç etkileşimleri, palyatif bakım, psychotropic drugs, clinical pharmacist, drug interactions, palliative care
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, psikotrop ilaçlar ile gözlenen, iki ilaç etkileşimi programı tarafından bulunan potansiyel ilaç-ilaç etkileşimlerinin (pİİE) şiddet seviyelerindeki farklılıkları tanımlamayı ve palyatif bakım alan hastalarda QTc uzamasına neden olan klinik olarak anlamlı ilaç-ilaç etkileşimlerini bulmayı amaçlamaktadır. Çalışma, Ekim 2023 ile Mayıs 2024 tarihleri arasında devlet hastanesinin palyatif bakım ünitesinde yapılmıştır. Micromedex® ve Lexicomp® ilaç etkileşimi programları, pİİE'leri ve bunların şiddetlerini belirlemek için kullanılmıştır. Elektrokardiyogram(EKG), ilaç etkileşim programlarında QTc uzaması riski uyarısı görülen hastalara uygulanmıştır. Ayrıca, QTc uzamasına neden olan klinik olarak anlamlı ilaç etkileşimlerini belirlemek için İlaç Etkileşim Olasılığı Ölçeği(DIPS) kriterleri kullanılmıştır. Bu çalışmaya 120 hasta dahil edilmiştir. Majör pİİE için değerlendiriciler arası güvenilirlik (kappa= −0.034) ve genel değerlendiriciler arası güvenilirlik kötü (kappa= −0.052) olarak sınıflandırılmıştır. QTc uzaması, EKG çekilen hastaların (n=58) %66,7'sinde (n=38) gözlemlenmiştir. DIPS değerlendirmesine göre, 122 klinik olarak anlamlı İİE (63 farklı çift) tespit edilmiştir. 38 hastaya yönelik klinik eczacı tarafından yapılan önerilerin yalnızca 4'ü (%10,5) hekim tarafınmdan kabul edilmiştir. Klinik eczacının önerisinin kabul edildiği 4 hastaya bir hafta sonra EKG çekilmiştir ve QTc uzaması gözlenmemiştir. Bu çalışmanın sonuçları, palyatif bakım hastalarının önemli bir kısmının, QTc uzaması riski ile bağlantılı olan psikotrop ilaçlarla etkileşime girebilecek ilaç kombinasyonları aldığını göstermektedir. Klinik eczacının dahil olduğu multidisipliner bir sağlık ekibi tarafından palyatif bakım hastalarının profesyonel değerlendirmeye dayalı bireyselleştirilmiş hasta izlemi sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe the differences in the severity levels of potential drug-drug interactions (pDDIs) found by two drug interaction programs for psychotropic drugs and to find clinically relevant drug-drug interactions that cause QTc prolongation in patients receiving palliative care. A prospective study was conducted in the palliative care unit at the state hospital between October 2023 and May 2024. Micromedex® and Lexicomp® drug interaction programs were used to identify pDDIs and their severities. Electrocardiogram (ECG) was performed on patients who were observed to have a QTc prolongation risk warning in drug interaction programs. Additionally, the Drug Interaction Probability Scale (DIPS) criteria were utilized to identify clinically relevant drug interactions that result in QTc prolongation. 120 patients were included in this study. The interrater reliability was poor (kappa= −0.034) for major pDDI; in addition, the overall interrater reliability was only poor (kappa= −0.052). QTc prolongation was observed in 66.7% of the patients (n=38) who had an ECG performed (n=58). According to the DIPS evaluation, 122 clinically relevant DDIs (63 different pairs) were identified. The physician accepted only 4 (10.5%) out of 38 patients' recommendations from the clinical pharmacist. The patients underwent another ECG one week later, showing no signs of QTc prolongation. This study's results demonstrate that a considerable number of palliative care patients receive drug combinations that may result in drug interactions with psychotropic drugs, which are linked to a risk of QTc prolongation.