Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrencilerinde klinik eğitim öncesi ve sonrası dönemdeki stres varlığının temporomandibular eklem disfonksiyonu ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the presence of stress in the period before and after clinical education and temporomandibular joint dysfunction in Kütahya Health Sciences University Faculty of Dentistry Students
  1. Tez No: 959756
  2. Yazar: BEGÜM ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MUSTAFAOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği öğrencisi, temporomandibular eklem, temporomandibular eklem bozuklukları, stres, Dental student, temporomandibular joint, temporomandibular joint disorders, stress
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Bu çalışmada diş hekimliği öğrencilerinde eklem disfonksiyonu varlığının klinik eğitim öncesi ve sonrası dönemdeki stres düzeyi ile ilişkisini belirlemek amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, KSBÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde eğitim görmekte olan öğrencilerden her sınıftan 50 kişi olmak üzere toplamda 250 kişi üzerinde yapılmıştır. Öğrenciler klinik eğitim öncesi ve sonrası dönem olarak ana iki gruba ayrıldı. Araştırma verilerinin toplanması amacıyla öğrencilerden sosyodemografik sorular, Fonseca Anamnestik İndeksi ve Algılanan Stres Ölçeği'nden (ASÖ) oluşan toplamda 28 soruluk anketin yüz yüze cevaplanması istenmiştir. Bulgular: Korelasyon analizine göre fonseca indeksi puanı ile ASÖ puanı arasında istatistiksel olarak pozitif ilişki (%86,9) bulundu ve temporomandibular eklem disfonksiyonunun (TMD) şiddeti arttıkça ASÖ puanının da arttığı görüldü. Ayrıca klinik eğitim sonrası dönemlerin, kadınların, sigara içenlerin, ailesiyle yaşamayanların, fakülteyi isteyerek tercih etmeyenlerin ve düzenli egzersiz yapmayanların ASÖ puanlarında anlamlı farklılık gözlenerek stres düzeyleri yüksek bulundu (p=0,001, p=0,007, p=0,019, p=0,009, p=0,004, p=0,002). Fakülteye ilk yıl yerleşme durumunda ise ASÖ puanında anlamlı farklılık görülmedi (p>0,05). İkinci sınıf sigara içen, birinci sınıf fakülteyi isteyerek tercih etmeyen ve dördüncü sınıf düzenli egzersiz yapan gruplarda ise TMD ve ASÖ puanı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Diş hekimliği öğrencilerinde TMD şiddeti ve stres arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır. Strese neden olan faktörlerin dolaylı olarak TMD üzerinde de etkisi olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the relationship between the presence of joint dysfunction and stress level before and after clinical education in dental students. Materials and Methods: This study was conducted on a total of 250 students, 50 from each class, who were studying at Kutahya Health Science Univercity Faculty of Dentistry. The students were divided into two main groups as pre and post clinical education period. In order to collect the data, students were asked to answer a 28 question questionnaire consisting of sociodemographic questions, Fonseca Anamnestic Index and Perceived Stress Scale. Results: According to the correlation analysis, a statistically positive correlation (86.9%) was found between the fonseca index score and the Perceived Stress Scale score and it was observed that the Perceived Stress Scale score increased as the severity of temporomandibular joint dysfunction increased. In addition, a significant difference was observed in the Perceived Stress Scale scores of post-clinical training periods, women, smokers, those who did not live with their families, those who did not choose the faculty willingly and those who did not exercise regularly, and their stress levels were found to be high (p=0.001, p=0.007, p=0.019, p=0.009, p=0.004, p=0.002). There was no significant difference in the Perceived Stress Scale score in the first year of enrollment in the faculty (p>0.05). There was no significant correlation between temporomandibular joint dysfunction and Perceived Stress Scale score in the groups who smoked in the second year, did not prefer the faculty willingly in the first year and exercised regularly in the fourth year (p>0.05). Conclusion: There is a positive relationship between temporomandibular joint dysfunction severity and stress in dental students. It is thought that the factors that cause stress have an indirect effect on temporomandibular joint dysfunction.