Yabancı dil olarak Türkçe öğretimine yönelik link ve Bengü ders kitaplarında kültürel unsurların karşılaştırmalı incelenmesi: A1,A2 örneği
A comparative analysis of cultural elements in link and Bengü textbooks for teaching Turkish as a foreign language: A1, A2 level
  1. Tez No: 959952
  2. Yazar: IVAN SHUKRI KODI KODI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Kültür Unsurları, LİNK Öğretim Seti, BENGÜ Öğretim Seti, Teaching Turkish as a Foreign Language, Cultural Elements, LİNK Teaching Set, BENGÜ Teaching Set
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Dil, sadece temel dil bilgisi kurallarını öğretmekle kalmaz, aynı zamanda içinde barındırdığı kültür öğelerini de gelecek kuşaklara aktaran önemli bir araçtır. Yabancı dil öğretimi, dil ile kültür arasındaki derin ve karşılıklı etkileşimi vurgular. Bu sayede öğrencilere yalnızca bir dil öğretmekle kalmaz, aynı zamanda farklı kültürleri anlama ve değerlendirme yetisi kazandırır. Türkçenin yabancı dil olarak öğretilmesi, dünya çapında kültürler arası iletişimi geliştirmek ve Türk kültürünü daha geniş kitlelere tanıtmak açısından büyük bir önem taşır. Bu çalışma, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan LİNK ve BENGÜ öğretim setlerinde A1 ve A2 seviyelerindeki kültür unsurları incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği araştırmada veriler, doküman analizi tekniğiyle elde edilmiştir. Bu kapsamda, ders kitaplarındaki kültür unsurlar detaylı bir şekilde analiz edilerek, içeriklerin seviyelere ve ünitelere göre dengeli bir şekilde dağılıp dağılmadığı değerlendirilmiştir. Araştırma, kültür aktarımının dil öğretimindeki rolünü vurgulamakta ve kültürel içeriğin dil öğrenme sürecini zenginleştirerek, öğrencilerin hedef dilin kültürüne dair farkındalıklarını artırdığını göstermektedir. Elde edilen bulgular, dil öğreniminde kültürel öğelerin etkili bir şekilde sunulmasının önemini ortaya koymaktadır. Çalışma, ayrıca, Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan mevcut materyallerin geliştirilmesi ve kültürel içeriklerinin zenginleştirilmesi yönünde öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Language not only teaches the fundamental rules of grammar but also serves as an important tool for transmitting the cultural elements it contains to future generations. Foreign language teaching highlights the deep and reciprocal interaction between language and culture. This way, not only do students learn a language but also acquire the ability to understand and evaluate different cultures. Teaching Turkish as a foreign language plays a significant role in enhancing intercultural communication globally and introducing Turkish culture to a broader audience. This study aims to examine the cultural elements in the LİNK and BENGÜ teaching sets used in teaching Turkish as a foreign language at the A1 and A2 levels. A qualitative research method has been adopted for the study, utilizing case study and document analysis techniques. In this context, the cultural elements in the textbooks were analyzed in detail, and the balance of these elements across levels and units was evaluated. The study emphasizes the role of cultural transfer in language teaching, showing that incorporating cultural content enriches the language learning process and increases students' awareness of the culture of the target language. The findings highlight the importance of effectively presenting cultural elements in language learning. The study also offers suggestions for the development of existing materials used in teaching Turkish as a foreign language and enhancing their cultural content.