Mobil alışverişte artırılmış gerçeklik: Müşterilerin davranışlarını etkileyen değişkenlerin SOR Paradigması ile analizi
Augmented reality in mobile shopping: Analysis of variables affecting customer behavior with the SOR Paradigm
  1. Tez No: 959970
  2. Yazar: ÖMER KANDAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRCİ OREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Perakendecilik, Artırılmış Gerçeklik Pazarlaması, SOR Paradigması, Smart Retailing, Augmented Reality Marketing, SOR Paradigm
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzün dönüştürücü teknolojilerinden biri olan artırılmış gerçeklik teknolojisi perakendecilik sektörüne yenilikler getirmeye, tüketici-marka etkileşimini değiştirmeye başlamıştır. Bu çalışmada müşterilerin mobil alışveriş yaparken artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanımlarını etkileyen belirleyiciler SOR Paradigması temelinde incelenmiştir. Bu doğrultuda 400 üniversite öğrencisinden çevrim içi anket verisi toplanarak veriler yapısal eşitlik modellemesi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda canlılık, özgünlük, ürün bilgilendiriciliği değişkenlerinin tüketicilerin hedonik ve faydacı değer algılarını pozitif yönde etkilediği belirlenirken, mekansal bulunma değişkeninin sadece faydacı değer algısını pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Tüketicilerin hedonik ve faydacı değer algılarının alışveriş esnasındaki psikolojik ilhamı pozitif yönde etkilediği; bunun sonucunda ise tüketicilerin artırılmış gerçeklik özellikli alışveriş uygulamalarını kullanmaya devam etme niyetlerinin arttığı tespit edilmiştir. Ayrıca interaktiflik ve sistem kalitesi değişkenlerinin hedonik ve faydacı değer algısı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı ve mekansal bulunma değişkeninin hedonik değer algısını etkilemediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Augmented reality technology, which is one of the transformative technologis of today, has started to bring innovations in the retail sector and change the consumer-brand interaction. In this study, the determinants affecting the augmented reality technology use of customers while making mobile shopping were examined on the basis of the SOR Paradigm. In this direction, online survey data collected from 400 university students was analyzed by structural equation modeling. As a result of the analysis, it was determined that the liveliness, individuality and product informativeness variables positively affect both the hedonic and utilitarian value of consumers, while only the spatial presence positively affects the utilitarian value. It has been determined that the hedonic and utilitarian value of consumers positively affects the psychological inspiration during shopping and as a result, the intention of consumers to continue using augmented reality shopping applications increases. In addition, it was determined that the interactivity and system quality variables did not have a significant effect on hedonic and utilitarian value, and the spatial presence variable did not affect hedonic value.