Polianilin/boron fosfat kompoziti ile modifiye karbon pasta elektrotla parasetamol ve askorbik asitin voltametrik tayini
Voltametric determination of paracetamol and ascorbic acid with carbon paste electrode modified with polyaniline/boron phosphate composite
  1. Tez No: 960089
  2. Yazar: SENAYİ SAÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ CANKURTARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parasetamol, askorbik asit, polianilin, boron fosfat, karbon pasta elektrot, Paracetamol, ascorbic acid, polyaniline, boron phosphate, carbon paste electrode
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmada, parasetamol (asetaminofen) ve askorbik asit (C vitamini)'in eş zamanlı voltametrik tayini için polianilin/boron fosfat (PANI/BPO₄) kompoziti ile modifiye edilmiş karbon pasta elektrot (CPE) esaslı yeni bir elektrokimyasal sensör geliştirilmiştir. PANI/BPO₄ kompoziti, anilinin kimyasal polimerizasyonu ve borik asit ile fosforik asidin katı-hal tepkimesiyle sentezlenmiştir. Elde edilen kompozit, elektrotun iletkenliğini, katalitik özelliğini ve yüzey etkinliğini artırmak amacıyla karbon pasta matrise dahil edilmiştir. Hazırlanan kompozitler FTIR, XRD, SEM ve BET yüzey alanı ölçümleriyle karakterize edilmiştir. Elektrokimyasal karakterizasyonlar döngülü voltametri (DV) ve kare dalga voltametrisiyle (KDV) gerçekleştirildi. AA ve PC tayininde kompozit bileşimi, pH ve tarama hızının etkisi incelenmiş ve optimum koşullar belirlenmiştir. Optimum koşullarda modifiye edilmiş elektrot, modifiye edilmeyen elektroda kıyasla daha yüksek akım yanıtı vererek, daha düşük potansiyellerde yükseltgenme piklerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Parasetamol ve askorbik asidin oksidasyon potansiyelleri arasında belirgin bir ayrım gözlenmiş olup, bu durum bunların yüksek bir duyarlıkla yan yana tayini için önemli bir avantaj sağlamıştır. DV ölçümleriyle AA için doğrusal dinamik cevap aralığı 0,1–2 mM, LOD değeri 0.095 mM ve PC için doğrusal dinamik cevap aralığı 0,1-2,5 mM, LOD değeri 0.069 mM olarak bulunmuştur. KDV ölçümleriyle aynı büyüklükler sırasıyla askorbik asit için 0,1-1,5 mM, 0,053 mM ve PC için 0,1-3,0 ve 0,021 mM olarak belirlenmiştir. Ticari ilaç tabletleri ve vitamin takviyeleri üzerinde yapılan AA ve PC tayinlerinde geri kazanım oranları %95–108 arasında bulunmuştur. Sonuçlar, geliştirilen PANI/BPO₄ kompoziti ile modifiye elektrotun katalitik bir etki göstererek farmasötik ürünlerdeki redoks-aktif bileşiklerin tayini için duyarlı, Seçici ve ekonomik bir seçenek sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, a novel electrochemical sensor based on a carbon paste electrode (CPE) modified with a polyaniline/boron phosphate (PANI/BPO₄) composite was developed for the simultaneous voltammetric determination of paracetamol (acetaminophen, PC) and ascorbic acid (AA). The PANI/BPO₄ composite was synthesized through the chemical polymerization of aniline and a solid-state reaction between boric acid and phosphoric acid. The resulting composite was incorporated into the carbon paste matrix to enhance the electrode's conductivity, catalytic activity, and surface reactivity. The composite materials were characterized using Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), and Brunauer–Emmett–Teller (BET) surface area analysis. Electrochemical characterization was conducted by cyclic voltammetry (CV) and square wave voltammetry (SWV). The effects of composite composition, pH, and scan rate on the determination of AA and PC were investigated to optimize experimental conditions. Under optimized conditions, the modified electrode exhibited significantly higher current responses and oxidation peaks at lower potentials compared to the unmodified electrode. A clear separation between the oxidation potentials of AA and PC was observed, providing a crucial advantage for their simultaneous and sensitive detection. DV measurements revealed a linear dynamic range of 0.1–2 mM for AA with a limit of detection (LOD) of 0.095 mM, and 0.1–2.5 mM for PC with an LOD of 0.069 mM. KDV measurements provided improved sensitivity, with a linear range of 0.1–1.5 mM for AA (LOD: 0.053 mM) and 0.1–3.0 mM for PC (LOD: 0.021 mM). Recovery studies performed on commercial pharmaceutical tablets and vitamin supplements yielded satisfactory results ranging from 95% to 108%. Overall, the findings demonstrate that the PANI/BPO₄ composite-modified electrode exhibits catalytic activity and offers a sensitive, selective, and cost-effective approach for the determination of redox-active compounds in pharmaceutical products.