4. sınıf öğrencilerinin matematik dersi orantısal akıl yürütme gerektiren durumları argümantasyon yöntemi ile çözümlerinin incelenmesi
Examination of 4th grade students' solutions to mathematics lesson situations requiring proportional reasoning using the argumentation method
  1. Tez No: 960106
  2. Yazar: İLAYDA YILDIZ DORUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, matematik, orantısal akıl yürütme, ilkokul, Argumentation, mathematic, proportional reasoning, primary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerini incelemek ve bu süreçte öğrencilerin argümantasyon yapılarını nasıl kullandıklarını derinlemesine analiz etmektir. Öğrencilerin orantısal akıl yürütme gerektiren matematik problemlerini çözerken ortaya koydukları iddia, veri ve gerekçeleri nasıl yapılandırdıkları araştırmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan durum çalışması deseniyle yürütülmüştür. Çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde Güneydoğu Akdeniz Bölgesinde bir ilin ilçesinde yer alan ilkokulda öğrenim gören 20 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcıların seçimi, amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme tekniğiyle gerçekleştirilmiştir. Bu sayede, orantısal akıl yürütme becerilerinin gelişim düzeyini gözlemlemeye elverişli bir öğrenci profili oluşturulmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşleriyle geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapılmış olan bir test aracılığıyla toplanmıştır. Uygulama süreci beş hafta boyunca yüz yüze gerçekleştirilerek her hafta planlanan çerçeve doğrultusunda öğrencilerin çözüm süreçleri gözlemlenmiştir. Öğrencilerin verdikleri yanıtlar yazılı olarak toplanmış ve her bir yanıt, argümantasyon bileşenleri açısından analiz edilmiştir. Toplanan veriler öncelikle içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiş, ardından nitel veri analiz teknikleri kullanılarak kodlama süreci gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin her bir problemde sundukları iddia, veri ve gerekçeler ayrı ayrı incelenmiş; bu bileşenlerin geçerliliği ve tutarlılığı sayısal olarak raporlanmıştır. Araştırma bulguları, öğrencilerin büyük çoğunluğunun orantısal akıl yürütme problemlerinde güçlü ve mantıklı iddialar ortaya koyabildiklerini göstermektedir. Benzer şekilde, gerekçe sunma becerilerinin de oldukça gelişmiş olduğu ve öğrencilerin çözüm yollarını açıklarken anlamlı gerekçeler sundukları belirlenmiştir. Ancak, veri sunma konusunda öğrencilerin önemli ölçüde zorlandıkları, bazı durumlarda veriyi doğrudan sunmak yerine iddia ifadeleriyle karıştırdıkları gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerinin geliştirilmesinde argümantasyon temelli öğretim yaklaşımlarının etkili olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Özellikle veri sunma becerisinin desteklenmesi için öğretim sürecine açık uçlu sorular, grup tartışmaları ve yapılandırılmış akıl yürütme etkinliklerinin entegre edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the proportional reasoning skills of Year 4 primary school students and analyse how they use argumentation structures in this process. It focuses on how students construct claims, data, and justifications while solving mathematical problems requiring proportional reasoning. The research was designed as a qualitative case study. The study group consisted of 20 fourth-grade students from a primary school in a district of the Southeastern Mediterranean Region during the second semester of the 2023–24 academic year. Participants were selected using criterion sampling, a purposeful sampling method, to ensure a student profile suitable for observing the development of proportional reasoning skills. Data were collected through a researcher-developed test, with validity and reliability ensured through expert opinion. The application was conducted face-to-face over five weeks, during which students' solution processes were observed weekly according to a structured framework. Students' written responses were analysed in terms of argumentation components. Initially, content analysis was conducted, followed by coding using qualitative data analysis techniques. The claims, data, and justifications presented by the students for each problem were examined separately, and the validity and consistency of these components were reported numerically. The findings indicate that most students were able to present strong and logical claims when solving proportional reasoning problems. Their justification skills were also found to be well-developed, as they provided meaningful reasoning in their solutions. However, many students had difficulty presenting data clearly, sometimes confusing it with claims. The study concludes that argumentation-based teaching methods can effectively support the development of proportional reasoning skills in Year 4 students. It is recommended that open-ended questions, group discussions, and structured reasoning activities be incorporated into the teaching process, especially to enhance students' ability to present data accurately.