Matematik kaygısını etkileyen faktörlerin öğrenci-veli bağlamında incelenmesi: 9. ve 12. sınıf örneği
Examination of factors affecting mathematics anxiety in the context of students and parents: 9th and 12th grade example
  1. Tez No: 960112
  2. Yazar: AYŞEN PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTAÇ KURTULUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik kaygısı, Veli matematik kaygısı, Matematik başarısı, Mathematics anxiety, Parent mathematics anxiety, Mathematics achievement
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, 9. ve 12. sınıf öğrencilerinin matematik kaygısı ile velilerinin matematik kaygısını, kaygıyı etkileyen faktörler açısından anlamlı farklılıklar açısından incelemektir. Araştırmada, nicel yöntemlerden biri olan“Tarama Modeli”kullanıl-mıştır. Çalışma, 2023-2024 eğitim-öğretim döneminde Bursa ilinin Nilüfer ilçesindeki Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Anadolu Meslek ve Teknik Lisesi'nde öğrenim gören 9. ve 12. sınıflardaki toplam 755 öğrenci üzerinde gerçekleşti-rilmiştir. Öğrencilere“Öğrenci Bilgi Formu”ve“Matematik Kaygısı Ölçeği”uygulan-mıştır. Ayrıca, araştırmaya katılan öğrencilerin 504 velisine“Veli Bilgi Formu”ve“Ve-lilere Yönelik Matematik Kaygı Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin parametrik olmaması nedeniyle, iki bağımsız grup arasındaki farkları belirlemek için Mann-Whitney U testi; üç veya daha fazla grup arasındaki farklar için ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Öğrencilerin ve velilerin matematik kaygı düzeyleri arasındaki anlamlı farklılıkları belirlemek amacıyla Spearman korelasyon analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, kadın öğrencilerin matematik kaygılarının genel olarak erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Düşük matematik başarısına sahip öğrencilerin kaygı düzeyinin daha fazla olduğu gözlem-lenmiştir. Ayrıca, Fen Lisesi öğrencileri, diğer okul türlerine göre daha az kaygı taşı-maktadır. Veliler arasında yapılan karşılaştırmalar sonucunda, yalnızca çocuklarının matematik dersine ilişkin kaygıları açısından Fen Lisesi velilerinin, diğer velilere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az kaygılı olduğu tespit edilmiştir. Velinin aylık geliri ve çocuk sayısı ile veli matematik kaygısı arasında ve öğrencinin kardeş sayısı ile öğrenci matematik kaygısı arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Aynı okul türünde eğitim gören 9. sınıf ve 12. sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilen araştırmada, Anadolu İmam Hatip Lisesi 9. sınıf öğrencilerinin 12. sınıf öğrencilerine göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek kaygı seviyesine sahip olduğu belirlenmiştir. Veliler açısından da, yalnızca Anadolu İmam Hatip Lisesi 9. sınıf velilerinin 12. sınıf velilerine göre daha kaygılı olduğu tespit edilmiştir. Öğrenci matematik kaygısı ile veli matematik kaygısı arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğrencinin anne ve babasının eğitim düzeyi yükseldikçe kaygının azaldığı gözlemlenmiştir. Öğrencilere yönelik matematik dersi çalışma yöntemleri, özellikle kız öğrenciler ve sayısal yeterliliği düşük olanlar için matematik dersinde özgüven gelişimini destekleyen rehberlik çalışmalarının yapılması oldukça faydalı olacaktır. Bu bağlamda, kaygıyı azaltmaya yönelik destek programları, kaygıyla başa çıkma stratejileri ve duygu düzenleme teknikleri üzerine rehber öğretmenler tarafından verilecek eğitimlerin yaygınlaştırılması büyük önem taşımaktadır. Ayrıca, velilere yönelik olarak veli kaygısını azaltmayı hedefleyen seminerler ve matematik desteği konusunda bilinçlendirme etkinlikleri düzenlenmesi, gerçekleştirilecek çalışmalara ve bilgilendirmelere katkı sağlayacaktır. Böylece çocuklara daha destekleyici ve cesaretlendirici bir öğrenme ortamı sunulabilecektir. Okul türlerine özgü kaygı kaynaklarının belirlenmesi ve bu doğrultuda destekleyici programların uygulanması da oldukça yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this research is to examine the mathematical anxiety of 9th and 12th grade students and their parents' mathematical anxiety in terms of significant differences related to the factors that affect anxiety. In the research, the“Survey Model,”which is one of the quantitative methods, was used. The study was conducted on a total of 755 students in the 9th and 12th grades attending the Science High School, Anatolian High School, Anatolian Imam Hatip High School, and Anatolian Vocational and Technical High School in the Nilüfer district of Bursa during the 2023-2024 academic year. Students were administered the“Student Information Form”and the“Mathematics Anxiety Scale.”Additionally, the parents of 504 participating students were given the“Parent Information Form”and the“Mathematics Anxiety Scale for Parents.”Due to the non-parametric nature of the data, the Mann-Whitney U test was used to determine the differences between two independent groups, while the Kruskal-Wallis test was used for differences among three or more groups. Spearman correlation analysis was conducted to identify significant differences in mathematics anxiety levels between students and their parents. The findings of the research reveal that female students generally have higher levels of math anxiety compared to male students. It has been observed that students with low math achievement have higher levels of anxiety. Additionally, students from Science High Schools experience less anxiety compared to students from other school types. Comparisons among parents have shown that, in terms of their children's math-related anxieties, parents of Science High School students are statistically signifi-cantly less anxious than parents of students from other school types.No significant difference was found between the monthly income of parents and the number of children they have in relation to parental math anxiety, nor between the number of siblings a student has and the student's math anxiety. In a study conducted among 9th and 12th-grade students attending the same type of school, it was determined that 9th-grade students from Anadolu Imam Hatip High Schools have statistically significantly higher levels of anxiety compared to 12th-grade students. From the parents' perspective, it was also found that only parents of 9th-grade students from Anadolu Imam Hatip High Schools are more anxious compared to parents of 12th-grade students. However, no significant difference was found between student math anxiety and parental math anxiety. It has been observed that as the education level of the student's parents increases, their anxiety decreases. Methods of studying mathematics for students, especially guidance activities that support the development of self-confidence in mat-hematics for female students and those with low numerical competence, will be quite beneficial. In this context, it is of great importance to promote training provided by gui-dance teachers on support programs aimed at reducing anxiety, coping strategies for anxiety, and emotion regulation techniques. Additionally, organizing seminars targeting parents to reduce parental anxiety and awareness-raising activities about math support will contribute to the efforts and information provided. This way, a more supportive and encouraging learning environment can be offered to children. Identifying anxiety sources specific to different types of schools and implementing supportive programs in this direction will also be very helpful.