Amerikan futbolu oyuncularında ACTN-3 (R577X) geninin sürate etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of ACTN-3 (R577X) gene on sprint performance in american football players
- Tez No: 960119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORKUN AKKOÇ, DR. SEDA EKİZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Genetik, Sports, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Genetik, Genetics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Amerikan futbolu; kısa süreli yön değiştirme, sprint, ikili mücadele, hızlanma, yavaşlama ve sıçrama gibi yüksek yoğunluklu tip-2 kas lifi aktivitelerinin ön planda olduğu bir spor branşıdır. Amerikan futbolunda başarı, çok yönlü hareket kabiliyeti ve üst düzey kuvvet üretme kapasitesine bağlıdır. Bu bağlamda, yön değiştirme yeteneği, sprint hızı ve dikey sıçrama performansı, oyuncuların atletik başarılarını belirleyen kritik faktörler arasında yer almaktadır. Diğer spor branşlarında olduğu gibi, Amerikan futbolunda da performans ve başarı; antrenman, ekipman kullanımı gibi çevresel faktörlerin yanı sıra genetik faktörler tarafından belirlenmektedir. Spor genetiği, bireylerin atletik performansını etkileyen genetik varyasyonları inceleyen bir bilim dalıdır. Bu varyasyonların doğru şekilde tespit edilmesi ve analiz edilmesi, yetenek seçiminin optimize edilmesine ve oyuncuların antrenman programlarının bireysel özelliklerine uygun olarak daha verimli hale getirilmesine katkı sağlar. Bu çalışmada, Türkiye Korumalı Futbol Profesyonel Ligi'nde oynayan 53 erkek Amerikan futbolu oyuncusunda ACTN-3 genindeki R577X (rs1815739) polimorfizminin sürat performansı üzerindeki etkisi incelendi. Bunun için çalışmaya, bu ligde oynayan ve yaş aralığı 18-30 arasında olan 53 erkek sporcu dahil edildi. Sporculara dikey sıçrama, 3 koni drill ve 40 yard sprint testi gibi performans testleri uygulandı ve ağız içi epitel hücrelerinden örnekler alındı. Epitel hücrelerden elde edilen DNA kullanılarak polimeraz zincir tepkimesi (PCR)-restriksiyon parça uzunluk polimorfizmi (RFLP) tekniği ile rs1815739 polimorfizmi analiz edildi. Sporcuların genotipleri ile performans testlerinin sonuçları birlikte değerlendirildi. Katılımcıların polimorfizm dağılımları incelendiğinde, %35,8'inin (n=19) CC, %49,1'inin (n=26) CT ve %15,1'inin (n=8) TT genotipine sahip olduğu belirlendi. Allel frekansları incelendiğinde ise C allelinin %60,4 (n=64) ve T allelinin %39,6 (n=42) oranında dağılım gösterdiği tespit edildi. Sonuç olarak; bu çalışmanın bulguları, ACTN-3 R577X polimorfizminin sprint ve patlayıcı güç gerektiren motorik görevlerde performans farklılıklarına yol açabileceğine ilişkin literatürle genel olarak tutarlıdır.
Özet (Çeviri)
American football is a sports characterized by high-intensity, type II muscle fiber–dominant activities such as rapid changes in direction, sprinting, physical contact, acceleration, deceleration, and vertical jumping. Success in American football is closely associated with multidirectional movement capacity and high-level force production. In this regard, change-of-direction ability, sprint speed, and vertical jump performance are critical determinants of athletic performance. As in other sports disciplines, athletic performance and success in American football are shaped by both environmental factors—such as training and equipment—and genetic components. Sports genetics is a field that investigates the influence of genetic variations on athletic traits. Accurate identification and analysis of such variations can enhance talent identification and enable the development of individualized training programs tailored to athletes' genetic profiles. The present study aimed to investigate the relationship between the ACTN-3 R577X (rs1815739) polymorphism and sprint performance in male athletes competing in the Turkish Professional American Football League. A total of 53 male athletes aged between 18 and 30 years were recruited for the study. Participants underwent standardized performance tests, including the vertical jump, 3-cone drill, and 40-yard sprint. Buccal epithelial cell samples were collected from all participants, and DNA was extracted for genotyping. The ACTN-3 R577X polymorphism was analyzed using the polymerase chain reaction–restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. Genotype distributions were then evaluated in relation to the athletes' performance test outcomes. An analysis of the participants' polymorphism distributions revealed that 35.8% (n=19) had the CC genotype, 49.1% (n=26) had the CT genotype, and 15.1% (n=8) had the TT genotype. Regarding allele frequencies, the C allele was found to be distributed at a rate of 60.4% (n=64), while the T allele accounted for 39.6% (n=42). In conclusion, the findings of this study are generally consistent with the literature suggesting that the ACTN-3 R577X polymorphism may lead to performance differences in motor tasks requiring sprinting and explosive power.