Akut pankreatit hastalarında serum serotonin, melatonin ve laktat düzeylerinin pankreatit aktivite endekslerı üzerindeki etkisi
The effect of serum serotonin, melatonin, and lactate levels on pancreatitis activity indices in acute pancreatitis patients
- Tez No: 960197
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMDUH ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Serotonin, Melatonin, Laktat, BISAP skoru, Acute pancreatitis, Serotonin, Melatonin, Lactate, BISAP score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Akut pankreatit, safra taşları, alkol kullanımı, hiperlipidemi ve bazı ilaçlar gibi çok sayıda nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen, inflamatuvar bir pankreas hastalığıdır. Klinik seyri oldukça değişken olup, hafif ödematöz formdan ağır nekrotizan ve sistemik komplikasyonlarla seyreden formlara kadar uzanır. Tanı ve şiddet belirlemede kullanılan BISAP, Balthazar gibi skorlama sistemleri yaygın olarak kullanılmakla birlikte, bu yöntemlerin duyarlılığı ve özgüllüğü sınırlıdır. Serotonin ve melatonin gibi nöroendokrin mediyatörlerin inflamasyon süreçlerindeki rolleri, ayrıca laktat düzeyinin doku hipoksisini ve sistemik stres yanıtını yansıtma kapasitesi nedeniyle, bu moleküller akut pankreatit değerlendirmesinde potansiyel biyobelirteçler olarak dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, akut pankreatit tanısı almış hastalarda serum serotonin, melatonin ve laktat düzeylerinin hastalığın şiddetini belirlemede yaygın olarak kullanılan BISAP ve Balthazar skorları ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Bu biyobelirteçlerin prognostik değer taşıyıp taşımadığı araştırılarak, akut pankreatitin erken evrelerinde hastalık şiddetinin öngörülmesine katkı sağlayabilecek potansiyel belirteçler olup olmadıkları ortaya konulmak istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Kliniğinde akut pankreatit tanısı alarak takip edilen hastaları kapsamaktadır. Hastaların klinik bulguları, laboratuvar sonuçları ve görüntüleme yöntemleri ile BISAP ve Balthazar skorları hesaplanmış; serum serotonin, melatonin ve laktat düzeyleri ölçülerek bu skorlarla ilişkisi istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda, serum serotonin ve melatonin düzeylerinin, pankreatit şiddet skorlarıyla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde korele olduğu görülmüştür. Benzer şekilde, yüksek laktat düzeylerinin de daha ağır klinik formlarla ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu biyobelirteçlerin her biri, hastalığın prognozunu öngörme açısından umut vadeden parametreler olarak değerlendirilmiştir. Sonuç: Elde edilen veriler, serotonin, melatonin ve laktat düzeylerinin, akut pankreatit hastalarında hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde ek bilgi sağlayabilecek biyobelirteçler olabileceğini göstermektedir. Bu parametrelerin, mevcut skorlama sistemleriyle birlikte kullanılması, daha etkili bir risk sınıflaması ve hasta yönetimi imkânı sunabilir. Bulguların geçerliliğinin arttırılması için daha geniş hasta gruplarında yapılacak ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Title: The effects of serum serotonin, melatonin, and lactate levels on pancreatitis activity indices in acute pancreatitis patients Introduction and aim: Acute pancreatitis is an inflammatory condition of the pancreas caused by factors such as gallstones, alcohol use, hyperlipidemia, and certain medications. The disease course varies widely, ranging from mild edematous forms to severe necrotizing forms with systemic complications. Commonly used scoring systems like BISAP and Balthazar help assess severity, but their sensitivity and specificity are limited. Recently, serotonin, melatonin, and lactate have drawn attention as potential biomarkers due to their involvement in inflammation, tissue hypoxia, and stress response. This study aimed to investigate the relationship between serum serotonin, melatonin, and lactate levels and BISAP/Balthazar scores in patients with acute pancreatitis. Materials and Methods: The study included patients followed in the Internal Medicine Department of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Clinical, laboratory, and imaging data were collected, and serum levels of the biomarkers were statistically analyzed in relation to the severity scores.. Results: The results showed that serotonin and melatonin levels significantly correlated with pancreatitis severity scores. Similarly, elevated lactate levels were associated with more severe clinical forms. These biomarkers showed potential value in predicting disease prognosis. Conclusion: Serotonin, melatonin, and lactate may be useful adjunctive markers for evaluating disease severity in acute pancreatitis. When combined with traditional scoring systems, they may improve early risk stratification and clinical decision-making. Further studies with larger populations are needed to validate these findings.