Popüler kültür bağlamında Hristiyanlık inancındaki yedi ölümcül günahın incelemesi: Seven filmi örneği
Analysis of the seven deadly sins in Christian belief in the context of popular culture the example of the movie Seven
  1. Tez No: 960266
  2. Yazar: ALPEREN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ARSLANTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arketip, Yedi Ölümcül Günah, Hristiyanlık, Popüler Kültür, Film Çözümlemesi, Archetype, Seven Deadly Sins, Christianity, Popular Culture, Film Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışma, David Fincher'ın 1995 yapımı Seven filmi üzerinden Hristiyanlık inancı, Jung'un arketip kuramı ve popüler kültür etkileşimini incelemeyi amaçlamaktadır. Filmde işlenen yedi cinayet, Hristiyan gelenekteki“yedi ölümcül günah”temasına dayandırılarak bireyin inanç, ahlak ve adalet arayışı üzerine çok katmanlı bir anlatı sunmaktadır. Araştırmada, Jung'un“gölge”,“bilge”,“kahraman”,“anima/animus”,“trickster”ve“kendilik”gibi temel arketipleri temel alınarak film karakterleri analiz edilmiş; bireysel psikolojik yapılarla dini semboller arasındaki bağlantılar ortaya konmuştur. Yöntem olarak nitel içerik analizi ve film çözümlemesi kullanılmış; anlatı yapısı, karakter kurgusu ve tematik örüntüler ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, filmdeki karakterlerin yalnızca sinemasal figürler olmadığını, aynı zamanda kolektif bilinçdışının ve kültürel kodların temsilcileri olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda çalışma, modern kültürel ürünlerde dinî anlatıların ve psikolojik arketiplerin nasıl işlendiğine dair çok boyutlu bir perspektif sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the interaction between Christianity, Jung's theory of archetypes, and popular culture through David Fincher's 1995 film Seven. The seven murders committed in the film are thematically linked to the“seven deadly sins”of Christian tradition, offering a multilayered narrative that interrogates faith, morality, and the search for justice. Using Jung's key archetypes such as the“shadow”,“wise old man”,“hero”,“anima/animus”,“trickster”, and“self”, the characters are analyzed in terms of their psychological depth and symbolic significance. The study adopts qualitative content analysis and film analysis methods, evaluating the narrative structure, character design, and thematic patterns in detail. Findings indicate that the characters represent more than cinematic roles; they are manifestations of the collective unconscious and cultural codes. In this context, the study presents a multidimensional perspective on how religious narratives and psychological archetypes are reflected in contemporary cultural products.