Denizli Kale-yukarı mezarlık mezar taşı kitabeleri dil incelemesi
A linguistic study of the epithaps in the yukari mezarlik of Denizli Kale
- Tez No: 960281
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BEYAZIT, PROF. DR. NERGİS BİRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Sanat Tarihi, Linguistics, Art History
- Anahtar Kelimeler: mezar taşı kitabeleri, söz varlığı, ağız, ses bilgisi, şekil bilgisi, epithaps, vocabulary, dialect, phonology, morphology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışma, somut kültürel miras unsurlarından biri olan mezar taşlarını, kitabelerinde bulunan“ifade, lakap/ünvan, soyadı, sülale adı”gibi yazınsal ögeler ve bu kitabelerin alfabe sistemi, yazım özellikleri gibi konular üzerine dilbilimsel açıdan incelemeyi amaçlamaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve Kale ilçesi hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde kitabelerde yer alan ifadeler kendi içinde gruplandırılmış ve alfabetik düzene göre verilmiştir. İkinci bölümde kitabelerde yer alan lakap/ünvanlar, soyadları ve sülale adları alfabetik düzene koyulmuş ve her sözcük yirmi sekiz farklı kaynaktan kökenleri bakımından taranarak açıklanmıştır. Üçüncü bölümde bu malzemelerden hareketle çeşitli alt başlıklar altında değerlendirmeler yapılmış ve sonuca ulaşılmıştır. Kullanılan malzemelerin her birine ait fotoğraflar için dipnotlarında katalog numarası verilmiş olup bu fotoğrafların bulunduğu katalog dördüncü bölümde en az bir örnek olacak şekilde verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct a linguistic analysis of gravestone inscriptions, one of the tangible elements of cultural heritage. It focuses on the literary components found in the epitaphs—such as expressions, titles/honorifics, surnames, and family names—as well as the scripts and orthographic conventions used in these inscriptions. The introduction outlines the aim, scope, and methodology of the research, along with background information on the Kale district. In the first chapter, inscriptional expressions are thematically categorized and presented in alphabetical order. The second chapter examines the titles, honorifics, surnames, and family names found in the inscriptions. Each lexical item is alphabetically arranged and etymologically analyzed based on data from twenty-eight different sources. The third chapter evaluates the collected data under various subheadings and presents the findings. Each item of analyzed material is accompanied by a catalog number in the footnotes, and a visual catalog containing at least one representative photograph per item is included in the fourth chapter.