Böbrek nakilli hastalarda lipid düzeyleri ile immünsupresif tedavi ve greft fonksiyonları arasındaki ilişki
Relationship between lipid levels, immunosuppressive therapy, and graft functions in kidney transplant patients
  1. Tez No: 960348
  2. Yazar: İLKAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Renal transplantasyon, trigliserit/HDL kolesterol oranı, immunsupresif tedavi, takrolimus, Renal transplantation triglyceride/HDL ratio, immunosuppression therapy, takrolimus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmada, immünsüpresif tedavi altındaki renal transplant alıcılarında lipid paneli değişimlerinin böbrek fonksiyonlarıyla ilişkisi ve immünsüpresif tedavinin lipid paneli üzerindeki etkisi değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin, posttransplant dislipidemi yönetiminde immünsüpresif tedavi yaklaşımının da göz önünde bulundurulmasına ve lipid panelinin renal transplantlı hasta takibindeki göz ardı edilebilen noktalarına katkı sağlaması beklenmektedir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Nefroloji ve Organ Nakli Kliniği'nde takip edilen, Ocak 2015 – Temmuz 2024 tarihleri arasında böbrek nakli yapılan ve en az bir yıl izlenmiş erişkin hastaların tıbbi kayıtları üzerinden gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, transplantasyon öncesi ve sonrası laboratuvar verileri ile kullanılan immünsüpresif tedavi rejimleri kayıt altına alınmıştır. Veriler, hastane bilgi sistemi, e-Nabız ve hasta dosyaları aracılığıyla elde edilmiştir. Bulgular: Kreatinin ve trigliserit/HDL oranı 3. ay değerleri arasında anlamlı pozitif bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca trigliserit/HDL oranı, takrolimus düzeylerinin en yüksek olduğu 3. ayda en yüksek seviyelere ulaşmıştır. LDL kolesterol ve total kolesterol ile kreatinin arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Sonuç: Trigliserit/HDL oranının düzenli takibi, greft fonksiyonunun uzun dönem seyrinin değerlendirilmesinde yardımcı olabilir. Greft sağ kalımına yönelik kontrollerde lipid parametrelerinin tek başına değerlendirilmesi yetersiz kalabilirken, trigliserit/HDL kolesterol oranının özellikle transplantasyon sonrası erken dönemde greft sağ kalımınının ön görülmesinde önemli bir belirteç olabileceği düşünülmektedir. Burada ayrıca immunsupresif tedavi rejiminin de trigliserit/HDL kolesterol oranı üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the relationship between changes in the lipid panel and kidney function in renal transplant recipients under immunosuppressive therapy, as well as the impact of immunosuppressive treatment on the lipid profile. The findings are expected to contribute to post-transplant dyslipidemia management by emphasizing the importance of considering immunosuppressive treatment strategies and highlighting often-overlooked aspects of lipid profile monitoring in the follow-up of renal transplant patients. Materials and Methods: This retrospective study was conducted using the medical records of adult patients who underwent kidney transplantation between January 2015 and July 2024 and were followed up for at least one year at the Nephrology and Organ Transplantation Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital. Demographic characteristics, pre- and post-transplant laboratory data, and immunosuppressive treatment regimens were recorded. The data were obtained from the hospital information system, e-Nabız (the national health database), and patient files. Results: A statistically significant positive correlation was found between creatinine levels and the triglyceride/HDL ratio at the third post-transplant month. Moreover, the triglyceride/HDL ratio reached its highest levels during the third month, when tacrolimus concentrations were also at their peak. No significant association was found between creatinine and either LDL cholesterol or total cholesterol levels. Conclusion: Regular monitoring of the triglyceride/HDL ratio may be helpful in evaluating long-term graft function. While the assessment of isolated lipid parameters may be insufficient in graft survival follow-up, the triglyceride/HDL ratio could serve as an important early marker for predicting graft survival in the early post-transplant period. Additionally, the potential impact of immunosuppressive treatment regimens on this ratio should also be taken into consideration.