Santral seröz koryoretinopati hastalarında insülin benzeri büyüme faktörü-1 ve insülin direncinin değerlendirilmesi
Evaluation of insulin-like growth factor-1 and insulin resistance in patients with central serous chorioretinopathy
- Tez No: 960420
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNHAL ŞATIRTAV AKDENİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Santral seröz koryoretinopati, İnsülin benzeri büyüme faktörü-1, İnsülin direnci, Central serous chorioretinopathy, Insulin-like growth factor-1, Insulin resistance
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Santral seröz koryoretinopati (SSKR) hastalarında, İnsülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) düzeyi ve insülin direnci ilişkili parametreler olan açlık kan glukozu, insülini, C reaktif protein (CRP), HbA1c düzeyi, vücut kitle indeksi (VKİ) ve İnsülin Direncinin Homeostaz Modeli (HOMA-IR) değerlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 55 SSKR hastası ve 25 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu dahil edildi. SSKR hastalarının basit (30 hasta) ve kompleks (25 hasta) olarak klinik sınıflandırması yapıldı. Çalışma ve kontrol gruplarının tam bir oftalmolojik muayene sonrası boy ve kiloları kayıt altında alındı, 12 saatlik açlık sonrası kan glukozu, insülini, IGF-1, CRP, HbA1c düzeyleri değerlendirildi. VKİ ve HOMA-IR değerleri hesaplandı. Elde edilen sonuçlar gruplar arasında istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Santral seröz koryoretinopati hastalarının 41'i erkek (%74,5), 14'ü kadın (%25,5) idi. Basit gruptaki 30 SSKR hastasının 23'ü erkek (%76,7), 7'si kadın (%23,3) ve yaş ortalaması 41.87±5.97 yıl idi. Kompleks gruptaki 25 SSKR hastasının 18'i erkek (%72), 7'si kadın (%28) ve yaş ortalaması 43.64±5.4 yıl idi. Kontrol grubu olarak çalışmaya alınan 25 katılımcının 17'si erkek (%68), 8'i kadın (%32) ve yaş ortalaması 42.32±5.93 yıl idi. Basit SSKR hasta ve kompleks SSKR hasta grubunda İGF-1 düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksekti (sırasıyla p=0.02, p=0.01). Basit SSKR hasta grubu, kompleks SSKR hasta grubu ve kontrol grubu arasında glukoz, HbA1c, CRP, VKİ, HOMA-IR değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık tespit edilmedi (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmada IGF-1 düzeyinin SSKR hastalarında hem basit hem de kompleks SSKR gruplarında sağlıklı kontrollere kıyasla anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular, IGF-1 düzeylerinin SSKR patogenezinde rol oynayabileceğini ve özellikle insülin direnci ve diğer metabolik parametrelerde anlamlı bir farklılık olmaması nedeniyle IGF-1 düzeyinin bu hasta grubunda daha özgün bir biyobelirteç olabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the levels of insulin-like growth factor-1 (IGF-1) and parameters associated with insulin resistance, including fasting blood glucose, insulin C-reactive protein (CRP), HbA1c, body mass index (BMI), and the Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR), in patients with central serous chorioretinopathy (CSCR). Materials and Methods: This study included 55 patients diagnosed with CSCR and a control group consisting of 25 healthy individuals. The CSCR patients were clinically classified as simple (30 patients) or complex (25 patients). Following a comprehensive ophthalmologic examination, the height and weight of all participants in both the study and control groups were recorded. After a 12-hour fasting period, blood levels of glucose, insulin, IGF-1, CRP, and HbA1c were measured. BMI and HOMA-IR values were calculated. The results obtained were statistically analyzed between the groups. Results: Among the patients with CSCR, 41 were male (74.5%) and 14 were female (25.5%). In the simple CSCR group (n=30), 23 patients were male (76.7%) and 7 were female (23.3%), with a mean age of 41.87 ± 5.97 years. In the complex CSCR group (n=25), 18 were male (72%) and 7 were female (28%), with a mean age of 43.64 ± 5.4 years. Among the 25 participants in the control group, 17 were male (68%) and 8 were female (32%), with a mean age of 42.32 ± 5.93 years. The IGF-1 levels in both the simple and complex CSCR groups were significantly higher than those in the control group (respectively p=0.02, p=0.01). No statistically significant differences were observed among the simple CSCR, complex CSCR, and control groups in terms of glucose, HbA1c, CRP, BMI, or HOMA-IR levels (p > 0.05). Conclusion: In this study, IGF-1 levels were found to be significantly elevated in both the simple and complex CSCR groups compared to healthy controls. These findings suggest that IGF-1 may play a role in the pathogenesis of CSCR and, given the lack of significant differences in insulin resistance and other metabolic parameters, IGF-1 may serve as a more specific biomarker for this patient population.