Hekimlerin respiratuvar sinsityal virüs aşıları hakkındaki bilgi düzeyleri ve tutumlarının araştırılması: Bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi örneği
Investigation of physicians knowledge levels and attitudes about respiratory syncytial virus vaccinations: An example of a Training and Research Hospi̇tal
  1. Tez No: 960419
  2. Yazar: AYŞE KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Halk Sağlığı, Family Medicine, Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı Farkındalığı, Bağışıklama, Hekim Tutumları, Mesleki Deneyim, RSV, Immunization, Physician Attitudes, Professional Experience, RSV, Vaccine Awareness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
HEKİMLERİN RESPİRATUVAR SİNSİTYAL VİRÜS AŞILARI HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYLERİ VE TUTUMLARININ ARAŞTIRILMASI: BİR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ Ayşe KAPLAN İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2025 Amaç: Bu araştırmanın amacı, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan hekimlerin Respiratuvar Sinsityal Virüs (RSV) aşılarına ilişkin bilgi düzeyleri ile bu aşılara yönelik tutumlarını belirlemektir. RSV aşılarının güncel olarak kullanım alanına girmesiyle birlikte, hekimlerin aşılama sürecine dair bilgi, farkındalık ve kabul düzeylerinin saptanması, bağışıklama hizmetlerinin etkinliği açısından önem arz etmektedir. Araştırma ayrıca, bu bilgi ve tutum düzeylerinin yaş, cinsiyet, uzmanlık alanı, mesleki deneyim süresi, RSV ile klinik temas sıklığı ve konuya yönelik eğitim geçmişi gibi sosyo-demografik ve mesleki faktörlerle ilişkisini incelemeyi hedeflemektedir. Yöntem: Bu araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2024 yılı Eylül ayı itibarıyla İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 298 olarak belirlenmiş; araştırma gönüllülük esasına dayalı kolayda örnekleme yöntemiyle 312 hekimle gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri 2025 yılı Ocak–Mart ayları arasında basılı formda uygulanan, literatüre dayalı olarak hazırlanmış 22 sorudan oluşan anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket; demografik bilgiler, RSV bilgi düzeyi, tutum ve algı değerlendirmesi ile aşılara ilişkin görüşleri içeren dört bölümden oluşmaktadır. Elde edilen veriler IBM SPSS programında analiz edilmiş; tanımlayıcı istatistiklere ek olarak, bağımsız değişkenler ile bilgi ve tutum düzeyleri arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan 312 hekimin büyük çoğunluğunun RSV enfeksiyonunun semptomları, risk grupları ve klinik sonuçları hakkında genel olarak bilgi sahibi olduğu belirlenmiştir. Hekimlerin %80'e yakını RSV'yi önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirmiştir. Ancak RSV'ye yönelik koruyucu ajanlara ve FDA onaylı aşıların varlığına ilişkin bilgi düzeylerinin daha sınırlı olduğu, özellikle genç hekimlerde farkındalığın daha düşük kaldığı gözlenmiştir. RSV aşısına yönelik tutumlarda, ileri yaşlılar ve immünsüpresif hastalara öneri eğilimi yüksek iken, gebeler söz konusu olduğunda kararsızlık oranları artmıştır. Geri ödeme sistemine ilişkin bilgi eksikliği dikkat çekerken, hekimlerin %87,5'i aşının geri ödeme kapsamına alınmasının öneri sıklığını artıracağını belirtmiştir. Cinsiyet, mesleki deneyim süresi ve uzmanlık alanı gibi faktörlerin RSV'ye ilişkin bilgi ve tutumlar üzerinde anlamlı farklılıklar yarattığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma, hekimlerin RSV enfeksiyonu ve aşısı konusunda temel düzeyde bilgi sahibi olduklarını, ancak özellikle aşının uygulanabilirliği, risk gruplarına göre önerilme durumu ve sağlık sistemi içindeki erişim koşulları hakkında bilgi eksikliklerinin ve kararsızlıkların yaygın olduğunu ortaya koymuştur. Klinik öneri davranışlarında yaşlılar ve immünsüpresif bireyler öncelikli görülürken, gebelere yönelik farkındalık düşük düzeyde kalmıştır. Bulgular, RSV'ye ilişkin meslek içi eğitimlerin yaygınlaştırılması, branşa özel bilgilendirme programlarının geliştirilmesi ve finansal erişim konularının netleştirilmesinin, hekimlerin aşı öneri davranışlarını olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF PHYSICIANS' KNOWLEDGE LEVELS AND ATTITUDES ABOUT RESPIRATORY SYNCYTIAL VIRUS VACCINATIONS: AN EXAMPLE OF A TRAINING AND RESEARCH HOSPİTAL Ayşe KAPLAN Izmir Katip Çelebi University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Specialty Thesis, Izmir, Turkey, 2025 Aim: This study aims to determine the knowledge levels and attitudes of physicians working at İzmir Atatürk Training and Research Hospital regarding Respiratory Syncytial Virus (RSV) vaccines. With the recent inclusion of RSV vaccines in clinical use, assessing healthcare professionals' knowledge, awareness, and acceptance is crucial for the effectiveness of immunization services. The study also investigates how these knowledge and attitude levels relate to sociodemographic and professional factors such as age, gender, specialty, years of professional experience, frequency of clinical exposure to RSV, and prior training on the subject. Method: This research was conducted using a descriptive and cross-sectional design. The study population consisted of physicians working at İzmir Atatürk Training and Research Hospital as of September 2024. The sample size was determined as 298; however, data were collected from 312 physicians through convenience sampling based on voluntary participation. The data collection was carried out between January and March 2025 using a 22-item structured questionnaire prepared based on the relevant literature and administered in printed form. The questionnaire consisted of four sections: demographic information, RSV-related knowledge, attitude and perception assessment, and opinions regarding RSV vaccines. Data were analyzed using IBM SPSS software. In addition to descriptive statistics, chi-square tests were used to examine relationships between independent variables and knowledge and attitude levels. Results: The majority of the 312 participating physicians demonstrated general knowledge regarding RSV symptoms, risk groups, and clinical outcomes. Approximately 80% of participants considered RSV to be a significant public health issue. However, knowledge of preventive agents and the existence of FDA-approved RSV vaccines was found to be limited, especially among younger physicians. Attitudes toward RSV vaccination showed a high inclination to recommend it for elderly and immunosuppressed patients, while hesitancy was more prominent regarding pregnant women. A significant lack of knowledge about vaccine reimbursement policies was identified, although 87.5% of physicians stated that reimbursement would increase their likelihood of recommending the vaccine. Notable differences in knowledge and attitudes were observed based on gender, years of experience, and medical specialty. Conclusion: The study revealed that while physicians possess a basic understanding of RSV and its vaccination, uncertainties and knowledge gaps remain, particularly concerning vaccine implementation, prioritization of risk groups, and accessibility within the healthcare system. Although elderly and immunosuppressed patients were frequently prioritized in clinical recommendations, awareness regarding vaccination during pregnancy remained low. These findings highlight the need for widespread in-service training, development of specialty-specific educational programs, and clarification of financial access pathways to enhance physicians' vaccination recommendation practices.