Obez hastalarda bariatrik cerrahi ameliyatı olmaya karar vermiş olanlar ile cerrahi tedaviyi tercih etmeyenler arasındaki kişilik, bağlanma, dürtüsellik ve oksitosin düzeyi farklılıkları
Differences in personality, attachment, impulsivity and oxytocin levels between obese patients who decided to undergo bariatric surgery and those who did not prefer surgical treatment
- Tez No: 960446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜRKAN GÜROK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Obezite, bariatrik cerrahi, bağlanma stilleri, oksitosin, psikososyal değerlendirme, dürtüsellik, kişilik, Obesity, bariatric surgery, attachment styles, oxytocin, psychosocial assessment, impulsivity, personality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Obezite beden kitle endeksinin 30 kg/m2 'nin üstünde olmasıdır ve çağımızın en önemli sorunlarından biridir. Obezitenin etyolojisi çok çeşitlidir, üzerinden birçok araştırma yapılmaktadır ve sürekli yeni bilgiler edinilmesine rağmen tam anlaşılamamıştır. Obezite tedavisinde önemli tedavi seçeneklerinden biri bariatrik cerrahi seçenekleridir. Her ne kadar bariatrik cerrahi etkili tedavi yöntemlerden biri olarak kabul görse de birçok kişi de çeşitli sebeplerden dolayı bu tedavi yöntemini tercih etmemektedir. Ancak, bu tercih farklılıklarının yalnızca fizyolojik ya da tıbbi nedenlerle açıklanamayacağı, psikolojik ve kişilik temelli faktörlerin de karar sürecinde etkili olabileceği düşünülmektedir.. Araştırmamız Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı'na bariatrik cerrahi ameliyatı olmak amacıyla başvuran 100 kişi vaka grubu olarak atandı. Çalışma ölçütlerini karşılayan, hasta gruplarıyla sosyodemografik açısından eşleştirilmiş, Obeziteli herhangi bir psikiyatrik hastalığı olmayan gönüllü kişiler çalışmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan bireylerden kontrol grubu oluşturuldu. Katılımcılara araştırma ile ilgili bilgiler verilerek yazılı onamları alındı. Aydınlatılmış onamı alınan tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Eysenck Kişilik Anketi- Gözden Geçirilmiş Kısa Formu (EKA), Barrat Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ), İlişki Ölçekleri Anketi (İAÖ) uygulandı. Sonuç olarak ulaştığımız bulgular, kişilik yapısı (özellikle nörotizm) ve dürtüsellik gibi psikolojik faktörlerin cerrahi tercihte etkili olabileceğini, buna karşılık bağlanma stilleri ve oksitosin düzeylerinin belirleyici olduğunu göstermektedir. Tedavi tercihlerinin sadece fizyolojik değil, psikolojik altyapı ile de yakından ilişkiliye sahip olduğunu vurgulamakta ve literatürdeki çelişkili bulgulara açıklık getirmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIFFERENCES IN PERSONALITY, ATTACHMENT, IMPULSIVITY AND OXYTOCIN LEVELS BETWEEN OBESE PATIENTS WHO DECIDED TO UNDERGO BARIATRIC SURGERY AND THOSE WHO DID NOT PREFER SURGICAL TREATMENT Obesity, defined as a body mass index (BMI) exceeding 30 kg/m², represents a significant public health challenge in the contemporary era. The etiology of obesity is multifactorial and complex; despite ongoing research yielding new insights, it remains incompletely understood. Bariatric surgery is recognized as a prominent and effective treatment modality for obesity. However, despite its established efficacy, a considerable number of individuals eligible for bariatric surgery opt against this intervention due to a variety of factors. It is hypothesized that these variations in treatment preference are not solely attributable to physiological or medical considerations, but that psychological and personality-based factors may also significantly influence the decision-making process. In this study, a case group comprising 100 patients who presented to the General Surgery Department of Fırat University Hospital seeking bariatric surgery was recruited. A control group was established, consisting of volunteer individuals with obesity who met the inclusion criteria, were sociodemographically matched with the case group, and had no diagnosed psychiatric disorders. All participants were provided with comprehensive information regarding the study protocol, and written informed consent was subsequently obtained from each individual. Following the acquisition of informed consent, all participants completed a sociodemographic data form and a battery of psychometric assessments, including the Beck Anxiety Inventory (BAI), Beck Depression Inventory (BDI), Eysenck Personality Questionnaire-Revised Short Form (EPQ-RSF), Barratt Impulsiveness Scale-11 (BIS-11), and the Relationship Scales Questionnaire (RSQ). In conclusion, the findings of this study suggest that psychological factors, notably personality structure (particularly neuroticism) and impulsivity, may influence the preference for bariatric surgery. Furthermore, attachment styles and oxytocin levels appear to be significant determinants in this decision-making process. This research underscores the intricate relationship between treatment preferences and an individual's psychological background, in addition to physiological factors, thereby offering potential clarification for some of the contradictory findings reported in existing literature.