Gana'nın Avrupa Birliği ile olan kakao ticaretindeki rekabetdurumu
Ghana's competitive status in cocoa trade with the europeanunion
  1. Tez No: 960447
  2. Yazar: IDDRISU FATAWU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ARISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Gana, Kakao, Ticaret, Yoğunlaşma, Cocoa, Concentration, European Union, Ghana, Trade
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Avrupa Birliği (AB), Gana'nın en büyük kakao ihracat ortağı konumundadır. Gana'nın AB ülkeleri arasındaki en önemli kakao ticaret ortakları sırasıyla Hollanda, Belçika, Almanya, Fransa ve İtalya'dır. Gana 2023 yılında AB'ye 583 milyon dolar değerinde kakao çekirdeği ihraç etmiştir ki bu rakam ülkenin toplam kakao ihracat değerinin yaklaşık %53'üne tekabül etmektedir. Bu da AB'yi Gana'nın kakao pazarı için stratejik bir bölge haline getirmektedir. Dolayısıyla Gana'nın AB bölgesindeki kakao ticaretinin sürdürülebilirliğinin sağlanması kritik önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı Gana ile AB arasındaki kakao ticaret gelişmelerini ve Gana'nın AB kakao pazarı içindeki rekabet durumunu ortaya koymaktır. Gana'nın kakao ihracatının AB pazarındaki rekabet gücünün incelenmesinde Forment ve Zihera tarafından geliştirilen bölgesel ticaret yoğunlaşma yöntemi kullanılmıştır. Analiz, son yirmi yılda rekabet gücünde bir düşüş olmasına rağmen Gana'nın AB'de, özellikle Hollanda, Almanya ve Belçika gibi ülkelerle güçlü bir ticaret yoğunluğunu sürdürdüğünü göstermiştir. Bu düşüş, AB'nin katı sürdürülebilirlik standartlarıyla çelişen çocuk işçiliği, ormansızlaşma, düşük çiftçi fiyatları ve yetersiz yerel işleme gibi tedarik sınırlamaları ve sürdürülebilirlik sorunlarına bağlanıyor. Gana Kakao Kurulu ve Kakao Araştırma Enstitüsü de dahil olmak üzere kurumları sürdürülebilirliği arttırmak için çalışırken, AB standartlarına uyulmaması Gana'nın kakao pazarındaki rekabetçi konumuna olumsuz etkileyebilir. Gana'nın AB kakao ihracat pazarındaki rekabet gücü, sağlam kurumsal çerçeveler, ticaret anlaşmaları ve üretim kapasitesi ile desteklenmektedir. Ancak, değişen pazar talepleri ve düzenleyici baskılar nedeniyle zorluklarla karşılaşmaktadır. Rekabetçi konumunu korumak ve geliştirmek için Gana'nın sürdürülebilir tarım uygulamalarına yatırım yapması, tedarik zinciri şeffaflığını artırması ve AB sürdürülebilirlik standartlarına uyması çok önemlidir. Bu stratejik yaklaşım, Gana'nın AB'deki pazar payını korumasını ve yüksek kaliteli ve etik kaynaklı kakao sektörlerindeki yeni fırsatlardan yararlanmasını sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) is Ghana's largest cocoa export partner. Ghana's most important cocoa trading partners among EU countries are the Netherlands, Belgium, Germany, France and Italy. In 2023, Ghana exported $583 million worth of cocoa beans to the EU, which is about 53% of the country's total cocoa export value. This makes the EU a strategic region for Ghana's cocoa market. It is therefore critical to ensure the sustainability of Ghana's cocoa trade in the EU region. The purpose of this study is to analyze cocoa trade developments between Ghana and the EU and Ghana's competitive position in the EU cocoa market. The regional trade concentration method developed by Forment and Zihera was used to analyze the competitiveness of Ghana's cocoa exports in the EU market. The analysis showed that Ghana has maintained a strong trade concentration in the EU, especially with countries such as the Netherlands, Germany and Belgium, despite a decline in competitiveness over the last two decades. This decline is attributed to supply constraints and sustainability issues such as child labor, deforestation, low farmer prices and insufficient local processing, which contradict the EU's strict sustainability standards. While institutions, including the Ghana Cocoa Board and the Cocoa Research Institute, are working to enhance sustainability, non-compliance with EU standards could negatively impact Ghana's competitiveness in the cocoa market. Ghana's competitiveness in the EU cocoa export market is supported by robust institutional frameworks, trade agreements and production capacity. However, it faces challenges due to changing market demands and regulatory pressures. To maintain and improve its competitive position, it is crucial for Ghana to invest in sustainable agricultural practices, increase supply chain transparency and comply with EU sustainability standards. This strategic approach will enable Ghana to maintain its market share in the EU and capitalize on new opportunities in the high-quality and ethically sourced cocoa sectors.