Tedavi planlama sistemlerinde doz hesaplama algoritmalarının dozimetrik analizi
Dosimetric analysis of dose calculation algorithms in treatment planning systems
- Tez No: 960457
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Tedavi Planlama Sistemi, Doz Hesaplama Algoritmaları, Monte Carlo, Collapsed Cone, Radiotherapy, Treatment Planning System, Dose Calculation Algorithms, Monte Carlo, Collapsed Cone
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Radyoterapide tedavi sırasında hastanın vücuduna absorbe edilen dozu belirlemek için herhangi bir ölçüm cihazı yerleştiremeyeceğimiz için bu dozu tedavi planlama sisteminde yapılan doz dağılım simülasyonu ile belirlemekteyiz. Tedavi planlama sistemlerinde bu hesabın yapılması için özel olarak oluşturulmuş doz hesaplama algoritmaları bulunmaktadır. Ve bu algoritmaların gerçeğe en yakın şekilde dozu hesaplayabilmesi gerekmektedir. Radyasyonun yumuşak doku veya kemik ile yapacağı etkileşimleri ve doku içinde ilerleme parametrelerini gerçeğe mümkün mertebe yakın bir şekilde hesaplamalıdır. Algoritmalar tarihine göz atacak olursak ilk varyasyonlarda tüm vücudu su olarak kabul eden yaklaşımlar görülmektedir. Gelişen teknoloji ve yazılım imkanları ile bu yaklaşımlar daha da gelişmiş ve gerçeğe daha yakın varsayımlar ile çalışan daha gerçekçi algoritmalar piyasada mevcuttur. Radyoterapinin merkezinde yer alan tedavi planlama sisteminin hesapladığı doz dağılımı; hastanın sağlıklı dokularının ve organlarının korunmasında ve tümör kontrolünün doğru bir şekilde yapılması için çok önemlidir. Bu hesabın gerçeğe yakın bir şekilde yapılabilmesi için tedavi planlama sisteminin içerdiği doz hesaplama algoritması doğruluğu çok önemlidir. Ürettiğimiz ve içerisinde su, hava, kemik gibi farklı materyaller bulunduran bir fantomun kullanıldığı bu çalışmada fantom ile yapılan ölçümler sonucunda elde edilen dozun piyasada kullanılmakta olan iki farklı algoritmada hesaplanacak dozların analiz ve değerlendirilmesinde kullanıldı. Böylece bu algoritmaların gerçek doz değerine ne kadar yakın hesaplamalar yapabildiği değerlendirildi. Bu çalışma, Monaco tedavi planlama sistemi, RayStation planlama sistemi (TPS), Elekta marka, VersaHD model linak ve iyon odaları kullanılarak yapılmıştır. Fantomun BT' sinin elde edilmesi ve tedavi planlama sistemlerine yüklemesi ile algoritma karşılaştırılmasını yapılmıştır. Fantom iki doz hesaplama algoritmasında belirli ve aynı koşullarda doz dağılımını hesaplatılmış ve bu sonuçlar kendi aralarında analiz edilmiştir. Daha sonra fantom TPS'de hesaplamaların yapıldığı koşullar, cihaz odasında fiziksel olarak oluşturulmuş ve VersaHD model cihaz ile ışınlama yapılarak iyon odası ile toplanan yük ilgili faktörler kullanılarak doz hesaplanmıştır. Fiziksel ortamda elde edilen doz değerleri, iki TPS ile elde edilen doz değerleri sonuçlarıyla kıyaslanmıştır. Elde edilen verilere göre iki TPS'in algoritmaları ile yapılan doz hesabı ile elde edilen sonuçlar ile tedavi cihazında elde edilen ölçüm sonuçları arasında anlamlı bir fark bulunmadı. Ancak konu hakkında tavsiye niteliğinde yorum yapabilmek için algoritmaların doğru hesaplama kabiliyetlerini daha detaylı incelenmesi ve farklı ortamlardaki davranışlarının da karşılaştırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In radiotherapy, since we cannot place any measuring device in the patient's body to determine the absorbed dose during treatment, we determine this dose by dose distribution simulation in the treatment planning system. Treatment planning systems have specially designed dose calculation algorithms for this calculation. And these algorithms should be able to calculate the dose in the closest way to reality. It should calculate the interactions of radiation with soft tissue or bone and the progression parameters in the tissue as close to reality as possible. If we take a look at the history of algorithms, in the first variations, approaches that consider the whole body as water are seen. With the developing technology and software opportunities, these approaches have been further developed and more realistic algorithms working with assumptions closer to reality are available on the market. The dose distribution calculated by the treatment planning system, which is at the center of radiotherapy, is very important for the protection of the patient's healthy tissues and organs and for accurate tumor control. The accuracy of the dose calculation algorithm in the treatment planning system is very important for this calculation to be made in a realistic manner. In this study, in which we used a phantom containing different materials such as water, air and bone, the dose obtained as a result of the measurements made with the phantom was used to analyze and evaluate the doses to be calculated in two different algorithms used in the market. Thus, it was evaluated how close these algorithms were to the actual dose value. This study was performed using Monaco treatment planning system, RayStation planning system (TPS), Elekta brand, VersaHD model linac and ion chambers. The CT of the phantom was obtained and uploaded to the treatment planning systems and algorithm comparison was performed. The dose distribution of the phantom was calculated by two dose calculation algorithms under certain and identical conditions and these results were analyzed among themselves. Then, the conditions under which the calculations were made in the phantom TPS were physically created in the device room and the dose was calculated by irradiating with the VersaHD model device and using the load collected by the ion chamber and the relevant factors. The dose values obtained in the physical environment were compared with the dose values obtained with the two TPSs. According to the data obtained, no significant difference was found between the results obtained by dose calculation with the algorithms of the two TPSs and the measurement results obtained in the treatment device. However, in order to make advisory comments on the subject, the accurate calculation capabilities of the algorithms should be examined in more detail and their behavior in different environments should be compared.