PTW Microdıamond ve Sunnuclear edge dedektörlerin küçük alan ölçümlerinde dozimetrik olarak karşılaştırılması ve kasıtlı hataların tespit edilebilirliğinin incelenmesi
Dosimetric comparision of PTW Microdiamond and sunnuclear edge dedectors in small field measurements and evoluation the dedection of intentional errors
- Tez No: 960465
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük Alan Dozimetrisi, Küçük Alan Dedektörleri, TRS483, Small Field Dosimetry, Small Field Dedectors, TRS 483
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
SRS (Stereotaktik radyocerrahi) veya Stereotaktik Vücut Radyoterapisi (SBRT), farklı kanser türevlerinin tedavisinde kullanılan gelişmiş yöntemlerdir. Bu teknikler, hedefe yüksek dozların kısa sürede verilmesini ile konvansiyonel radyoterapiden farklıdır. Radyoterapide küçük alan dozimetrisi, özellikle SRS, SBRT gibi tekniklerin yaygınlaşmasıyla önemli bir konu haline gelmiştir. Küçük alan dozimetrisi, radyoterapi cihazının ışın demeti özelliklerini, doz dağılımını ve tedavi planlama sistemlerinin doğruluğunu belirlemek için yapılan ölçümleri ifade eder. Radyoterapide küçük alan tanımı genel olarak üç ana başlık altında toplanmış olup, bunlar Işın ekseni boyunca lateral parçacık dengesinin kaybolması ışın, ekseni boyunca kaynağın kolimasyon aygıtları ile kapanması, dedektör boyutlarının ve hacimlerinin ışın boyutları ile benzer veya daha büyük olması koşullarının oluşması durumunda bu ölçümler için çok daha dikkatli yaklaşımlar sergilemek gerekmektedir. Bu çalışmada, özellikle küçük alan dozimetrisi ölçümleri için özelleşmiş iki farklı PTW microdiamond ve iki farklı SunNuclear Edge katı hal dedektörleri kullanılmış olup, küçük alan ölçüm kapasiteleri kendi içlerinde ve birbirleri ile dozimetrik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Dozimetrik ölçüm parametleri; doz lineeritesi, doz hızı bağımlılığı, output faktör, doz profilleri, % derin doz ölçümleri (PDD) olarak belirlenmiştir. Yapılan çalışmada, elde edilen ölçüm sonuçlarına bağlı olarak, dedektörlerin dozimetrik olarak uygunlukları ve küçük alan dozimetrisinde karşılaşılabilecek zorluklar ve tedavi planlama sistemlerinde hangi tür dedektörlerin uygun olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
SRS (Stereotactic Radiosurgery) or Stereotactic Body Radiotherapy (SBRT) are advanced methods used in the treatment of different types of cancer. These techniques differ from conventional radiotherapy by delivering high doses to the target in a short time. Small field Dosimetry in radiotherapy has become an important issue, especially with the widespread use of techniques such as SRS and SBRT. Small field dosimetry refers to measurements made to determine the beam characteristics of the radiotherapy device, dose distribution and the accuracy of treatment planning systems. The definition of small field in radiotherapy is generally categorized under three main headings, namely, the loss of lateral particle equilibrium along the beam axis, the occlusion of the source along the beam axis by collimating devices, and detector dimensions and volumes similar to or larger than the beam dimensions. In this study, two different PTW microdiamond and two different SunNuclear Edge solid-state detectors specialized for small field dosimetry measurements were used and their small field measurement capacities were compared within and between each other dosimetrically. Dosimetric measurement parameters were determined as dose linearity, dose rate dependence, output factor, dose profiles, % deep dose measurements (PDD). In the study, the dosimetric suitability of the detectors and their performance in small field dosimetry. In this study, based on the measurement results achieved, the dosimetric compatibility of the detectors and the difficulties that may be encountered in small field dosimetry and which types of detectors are suitable for treatment planning systems are indicated.