Çocuk kliniklerinde çalışan hemşirelerin diyabetik ketoasidoz hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining the knowledge level of nurses working in pediatric units about diabetic ketoacidosis
- Tez No: 960481
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSEL KÖKCÜ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetic ketoacidosis, nurse, knowledge level, pediatric
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÇOCUK ÜNİTELERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN DİYABETİK KETOASİDOZ HAKKINDAKİ BİLGİ DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ Bu çalışma, çocuk ünitelerinde görev yapan hemşirelerin diyabetik ketoasidoz konusundaki bilgi düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülmüştür. Araştırma, Aralık 2024-Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Anadolu yakasında bulunan bir şehir hastanesi ve altı (6) eğitim araştırma hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi, araştırma kriterlerini karşılayan 320 gönüllü hemşire oluşturmuştur. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen sosyodemografik bilgi formu ve diyabetik ketoasidoz bilgi testi ile toplanmış; analizler SPSS 22.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %92.2'sinin kadın, %38.4'ünün 25–27 yaş aralığında, %83.8'inin lisans mezunu, %57.5'inin bekar, %80.6'sının ise çocuğunun bulunmadığı (n=258) tespit edilmiştir. Hemşirelerin çoğunlukla (%35.9), çocuk servisinde çalıştığı, %56.2'sinin 2–5 yıl aralığında çalışmakta olduğu, %50.3'ünün 2–5 yıl mesleki deneyime sahip olduğu %73.4'ünün ise diyabet eğitimi almadığı saptanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin Diyabetik Ketoasidoz (DKA) bilgi testinden aldıkları toplam puan ortalamasının 20.66±6.47 olduğu belirlenmiştir. Bulgular, hemşirelerin DKA'ya ilişkin semptom izleme ve klinik uygulamalarda yeterli bilgiye sahip olduklarını; ancak tedavi süreci, laboratuvar değerlendirmeleri ve elektrolit yönetimi gibi teknik konularda bilgi eksikliklerinin bulunduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE KNOWLEDGE LEVEL OF NURSES WORKING IN PEDIATRIC UNITS ABOUT DIABETIC KETOACIDOSIS This descriptive study was conducted to determine the knowledge level of nurses working in pediatric units regarding diabetic ketoacidosis (DKA). The research was carried out between December 2024 and June 2025 in one city hospital and six training and research hospitals located on the Anatolian side of Istanbul. The sample consisted of 320 volunteer nurses who met the research criteria. Data were collected using a sociodemographic information form and a DKA knowledge test developed by the researcher, and were analyzed using the SPSS 22.0 software. Among the participating nurses, 92.2% were female, 38.4% were aged between 25–27, 83.8% had a bachelor's degree, 57.5% were single, and 80.6% had no children (n=258). The majority (35.9%) worked in pediatric wards, 56.2% had 2–5 years of unit experience, 50.3% had 2–5 years of professional experience, and 73.4% had not received diabetes-related training. The mean score obtained by nurses from the DKA knowledge test was 20.66±6.47 (scale range: 0–30). Findings showed that while nurses had sufficient knowledge regarding DKA symptom monitoring and clinical practices, there were deficiencies in technical areas such as treatment process, laboratory evaluation, and electrolyte management. Knowledge levels significantly differed by age, clinical experience, unit of employment, and diabetes education status. Nurses who had received diabetes education scored significantly higher. These results indicate the need for continuous educational programs for nurses to improve effective management of DKA.